Terveisiä Malista – toukokuu 2006

Moi listalaiset,

viimeisestä Malin kuulumisia käsittelevästä viestistäni on vierähtänyt aikaa tosi paljon. Heidi, Aino ja Janneke pitivät viime aikoina huolta kuulumisten välittämisestä sinne päin. Heidän lähtönsä jälkeen täällä on taas tapahtunut kaikkea kivaa.

Tärkeimpänä näistä on naisten lukutaitokoulutus. Tämä on jatkoa viimevuotiselle, eli samat osallistujat (24, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) kuin viime vuonnakin. Tänä vuonna koulutus keskittyy mm. pöytäkirjan kirjoittamiseen, laskutaidon vahvistamiseen ja pienprojektin pyörittämiseen (ts. pienkaupankäynnin perusteita). Olen vieraillut koulutuksessa pari kertaa, ja on ihan mahtavaa nähdä miten motivoituneita naiset ovat, ja miten paljon he ovat oppineet. Erityisen motivoituneita kaikki ovat luonnollisesti pienkaupankäynnin perusteiden oppimiseen.

Tafelen naiset ovat saaneet sipulisatonsa korjattua, ja suurin osa myös jo myytyäkin. Muutamat kai vielä säilyttävät sipuleita, paremman hinnan toivossa. Karakon naiset ovat vihdoin saaneet puutarhapalstansa, tosin sen koosta keskustellaan edelleen. Tänään luultavasti asiaan saadaa selvyys kun Ami, Awa ja Sekou menivät käymään siellä. Nyt jo alkaa olla kiire, jotta saadaan kaivo tehtyä ennen kuin pohjaveden pinta alkaa sateiden vaikutuksesta nousta.

Sateita ollaan täällä saatu nyt aina välillä, ehkä noin kerran viikossa. Tänään on aivan älyttömän kuuma ja hiostava päivä, toivon kovasti että viimeistään illalla sataa, muuten olo käy ihan sietämättömäksi.

Taimitarha perustetaan tänä vuonna kahteen paikkaan, Tafeleen ja Banco-couraan. Loput siemenet istutetaan ensi viikolla. Ongelmia tuotti tänä vuonna baobabin siementen löytyminen, niitä ei löytynyt mistään Bamakosta, vaan joudumme hankkimaan ne parinsadan kilometrin päästä. Ami lähetti rahaa jonkun tuttunsa mukana, joka ostaa siemenet ja antaa ne jonkun toisen mukana takaisin Bamakoon.

Surullisena puolena täällä Malissa nyt, kuten vuosittain kuumalla kaudella, on jatkuvat kuolemantapaukset. Lähes joka päivä joku MFCn työntekijä saa suruviestin. Kuumuus vie erityisesti vanhusten ja pienten lasten voimat. Me olemme säästyneet toistaiseksi lähisukulaisten menetykseltä, mutta lapset ovat olleet paljon sairaana. Parhaillaan Sira on neljättä päivää kuumeessa, taitaa olla malariaa.

Uuden hankkeen suunnittelu on edennyt sähköpostityönä Heidin ja Ainon palattua Suomeen. Parhaillaan suunnitelman versio on kommenteilla Kepassa ja konsultilla. Mikäli joku listalainen vielä haluaa suunnitelmaa tässä vaiheessa nähtäväkseen, sitä voi pyytä multa tai Heidiltä.

Aurinkoisin terveisin sähkökatkojen keskeltä,
Oona


– Johanna Togola, projektin koordinaattori Malissa