IMEC 2006

29.6.2006 Labby Pyöräilevät ympäristölähetit starttasivat Senaatintorilta klo 11 kellot iloisesti soiden. Kuuden hengen poppoo kävi Porvoossa katsomassa palanutta kirkkoa ja polkivat auringon ja kesäisten sadekuurojen vaihdellessa Pernajaan. Labbyn luomutilalla grillattiin bratwurstia ja katsastettiin vanhan sahan satama. Käyttökelpoisen, mutta vanhaa romua täynnä olevan veneen ostanut äijä esitteli lajittelukasojaan. Ilta-aurinko kultasi ruostuneet veneenraadot.

30.6.2006 Narva Line Kotkaan oli pitkä ja monivaiheinen matka, 92 km mittarissa. Pyörätie Kotkan edustalla petollinen soratie. Löysimme uutukaiseen Narva Line -laivaan, joka suht tyhjä ja asiakaskuntaansa etsivä, muuten siisti ja kotoisan pieni. Huomenna Sillamäellä klo 5 aamulla. Pyöräilijät auringonpolttamia ja uupuneita.

1.7.2006 Ivangorod Sillamäen aamussa pyöräilimme sataman eli radioaktiivisen jätteen säilytyspaikan läpi. Kauniin merenrantapyöräilyn ja myöhemmin 4 km:n rekkajonon jälkeen tulimme Narvaan. Rajanylitys Ivananlinnaan meni kävellen sillan yli. Venäläiset pyörineen olivat vastassa Ivananlinnan torilla. Hilpeä jälleennäkeminen! Illalla sauna sekä rupattelua ja laulua Kingisepin koulun nro 2:ssa.

2.7.2006 Slantsy Kingisepin museossa kerrottiin suomalaisten sukulaiskansoista, tsuudeista. Lyhyt mutta paahteinen matka Slantsyyn. Maantienvarressa myytiin litroittain metsämansikoita. Slantsyn pitkä teollissuualue sykähdytti, pääasiassa alasajettuja sementtitehtaita. 

2.7.2006 Slantsy Matka Kingisepistä Slantsyyn oli vain 50 km, mutta tiet paikoin rikkinäistä asfalttia eli matkanteko venäläiseen tapaan hidasta mutta hauskaa. Illalliseksi herkullista tattaripataa ja pyöräilijöiden moniäänisesti tulkattu esittäytymiskierros. 

3.7.2006 Vetvenik Kaksi ryhmää ajaa omaa tahtiaan ja yleensä ”nopea” on viimeisenä paikalla. Monen kuuman etelään vievän kilometrin jälkeen tuli hiekkatie, jossa viitta odotetulle Peipsijärvelle. Hiekka- ja soratietä riitti 6 km. Hampaat irvessä yritimme ohjata menopelejä upottavassa hiekassa. Palkinto oli matkan arvoinen. Kaunis pieni kylä ja ikuiselta vaikuttava hiekkaranta. Kirkon kultainen kupoli kimalteli. Iltauinti, heti. Majoitus Natashan kotona. Täydellisesti hoidettu puutarha. Baabushka sekä muut perheenjäsenet kirsikkapuun alla kanssamme illallisella.  

4.7.2006 Verkholino Kuumuus jatkuu. Onneksi järvi ja joet osuvat välillä tienvarteen. Lehmätkin uivat Peipsissä. Varmasti onnellisia, mutta onko järvi? Illalla Seredkan koululla ecologia-klubin oppilaat kertovat tutkimuksistaan paikallisen ympäristön tilasta. Hämmästyttävän tieteellistä! Jätteenkäsittelyn puuttuminen suurin ongelma ja sen kyllä huomaa.  

5.7.2006 Pihkova Pihkovaan pyöräilimme myötätuulen siivittäminä… 30-40 km tunnissa. Jiihaa! Joukkoomme liittyi ympäristöjärjestöpomo Olga ja toimittaja Tatjana. Kävimme Chudskoye Projectin toimistolla ja vaihdoimme kuulumisia. Illalla yleiseen banjaan eli venäläiseen saunaan. Siellä vihdottiin seisten ja juotiin kvassia. 

6.7.2006 Izborsk Välipäivä pyöräilystä. Menimme Izborskin vanhalle linnoitusalueelle tekemään luonnonhoitotöitä venäläisten vapaaehtoisten kanssa. Heinäpellolla viikatteiden ja haravoiden kanssa. Vettä saimme pyhästä lähteestä. Upea historiallinen alue ja hauska tehdä rehellistä ruumiillista työtä auringon porottaessa. 

7.7.2006 Peitseri Matka Pihkovasta Peitseriin pienten autioituvien kylien aluetta, seikkailtiin mohkuraisilla saviteillä ja hyvinhoidettujen kotipuutarhojen keskellä. Peitserin koulussa tapasimme ympäristökasvatuksesta vastaavan opettajan. Illalla kaupungin saunaan, joka osoittautui todelliseksi venäläisten saunojen helmeksi. Hyvät iltakeskustelut Venäjän jätehuolto-ongelmasta. 

8.7.2006 Räpina Rajanylitys Peitseristä Viron puolelle kävi nopeasti. Olimme Setumaan sydämessä, mikä näkyi mm. kansanmusiikki- ja tanssijulisteiden runsaudessa. Tappavan kuuma päivä, noin 32 astetta. Pieniä kyliä ripoteltu tienvarteen tiheämpään kuin Venäjän puolella. Räpinassa Jari liittyi jengiin. Iltapyöräily Ruusan kylään oli kaunista, haikaroita ja äärettömiä ilta-auringossa hohtavia viljapeltoja. 

9.7.2006 Tartto Krisselle tuli kefiiriongelma. Hän havaitsi, että kyseinen juoma ei sovi nautittavaksi litrakaupalla janoon. Löydettiin kesy siili ja uitiin asfaltin tuottama hellekuumotus pois. Tartossa jalkapallofinaalin huumaa raatihuoneentorilla.

10.7.2006 Tartto Tartossa Peipsi CTC:n järjestämä erittäin kiinnostava liikenneseminaari. Kärt Lepik kertoi Viron pyörätieverkoston luomisprosessista, jonka jälkeen tehtiin kriittinen pyöräretki ympäri Tartoa. Antoisaa! Satoi jopa hetkisen ja ilma puhistui.

11.7.2006 Päivä täynnä elämyksiä! Kolmen kopla lähti uhkarohkeasti 8 km:n hiekkatielle ja pääsivät vanhauskoisten ortodoksien kyliin. Kala ja sipuli arvossa, upeita hirsitaloja. Tienvarressa tuhatvuotinen uhritammi. Kallasteen punaiset hiekkakivikalliot ihmetyttivät. Mustveen koululla tapasimme Viron luonnonsuojeluliiton puheenjohtajan.   

12.7.2006 Kaksi tietä vei Mustveestä Kauksiin. Hidas ryhmä valitsi rantatien, joka oli mainettaan parempi ja viettivät iltapäivän Kauksin hiekkadyyneillä. Hassu lomakylä ja hyvä vanha stalovaja-ruokala.

13.7.2006 Viimeinen yhteinen etappi ja tiemme on kääntynyt pohjoiseen. Pyöräily sujui, mutta koti-ikävä näytti jo vaivaavan joitain. Kävimme Iisakun paikkeilla tarkastamassa Viron korkeimman harjun. Koululla Johvissa valmistui yhteisvoimin juhlaillallinen venäläiseen tyyliin liettualaisella shamppanjalla ja puolalaisella vodkalla. Puheita, laulua ja kyyneliä. Ens vuonna uudestaan! Samana yönä Julia ja Heguzi pyöräilivät Sillamäelle. Lauantaina venäläiset matkaavat Narvaan ja suomalaiset seuraavat perässä tai lähtevät omille teilleen. Peipsijärven ympäripyöräily on historiaa.