HKL:n bussien ja ratikoiden langattomat yhteydet vievät kohti personoitua joukkoliikennettä

Tällä hetkellä yksityisauton keskeinen kilpailuetu joukkoliikenteeseen nähden on oma henkilökohtainen tila. Automainoksissa korostetaan sisätilojen viihtyisyyttä ja stereoista soitetaan kuljettajan lempimusiikkia. Joukkoliikenneyhtiöiden tulisi tarttua tähän trendiin, sillä busseilla ja ratikoilla olisi ylivertaiset mahdollisuudet tarjota matkustajien kaipaamaa omaa aikaa ja tilaa. Kyydissä saa istua kaikessa rauhassa, kun kuski hoitaa kuljettamisen ja nyt langaton verkkoyhteys luo lisämahdollisuuksia henkilökohtaisten kokemusten luomiseen matkustajille. Bussissa voi kuunnella lempiradiota, valmistautua työpäivään lukemallasähköpostia tai tarkistaa, mikä seuraavista bussinvaihdoista näyttää ruuhkassa nopeimmalta.


Joukkoliikenneyhtiölle verkko avaa suoran yhteyden matkustajiin. Sen kautta voidaan jakaa tietoa yhtiön palveluista ja osallistaa matkustajat edelleen kehittämään yhteistä joukkoliikennejärjestelmää. Verkon kautta voidaan myös tarjota tietoa esimerkiksi bussin ikkunan takana ohi kiitävistä rakennuksista ja niiden tapahtumista: mitä Sanomatalon Mediatorilla tapahtuu tänään tai mikä keskustelupiiri kokoontuu Dodon toimistolla Kruunuhaassa.


– Palveluiden muokkaaminen kuluttajien yksilöllistyvien tarpeiden mukaan on nykytrendi. Sen mukaan joukkoliikennettäkin on kehitettävä, jotta sen asema kuluttajien silmissä kilpailukykyisenä joukkoliikennemuotona paranee. Muuten edessä on yksityisautoilun voittokulku ja hyvät tavoitteet ilmastonmuutoksen torjumisesta ja kaupunkiympäristön parantamisesta jäävätsaavuttamatta, sanoo Johanna Kainu Dodo ry:stä.


Dodo ry toivoo, että HKL jatkaa palvelujensa kehittämistä kuluttajien yksilöllisten tarpeiden ehdoilla. Reittiopas ja kännykkälippu ovat hyviä esimerkkejä menestystarinoista, jotka ovat lisänneet joukkoliikenteen käytettävyyttä. Ne ovat kuitenkin vasta alkua matkalla kohti yksilöitä palvelevaa, kustomoitua joukkoliikennettä.


Lisätietoja:


Megapolis 2021 –tapahtuma lauantaina 23.9.2006 Vanhalla ylioppilastalossa esittelee muun muassapersonoitua joukkoliikennettä ratkaisuna ympäristöongelmiin: www.megapolis2021.org ja www.dodo.org/york


Johanna Kainu, ilmasto ja kaupungit –projektin vetäjä, puh. 050 3741512
Johanna Juvonen, Megapolis 2021 –tiedotussihteeri, puh. 050 5990724