Euroopan tuulivoimapäivää vietetään Helsingin Katajanokalla 15.6.

Muualla Suomessa tuulivoimapäivään osallistutaan muun muassa Jalasjärvellä, Högsårassa ja Porissa, jonne pystytetään suomalaisen Winwind Oy:n valmistama tuulivoimalaitos.


”Suuret suomalaiset energiayhtiöt hyödyntävät tuulivoimaa ilmastonmuutoksen torjunnassa edelleen vain marginaalisesti”, Teija Kaarakainen Dodo ry:n ilmastoryhmästä toteaa. Kaarakaisen mukaan tuulivoimaloiden kotimaanmarkkinat vaatisivat edistämistoimia esimerkiksi syöttötariffien muodossa, jotta jo kehitetty teknologia saataisiin käyttöön ja sitä kautta hyvään vientikuntoon.


Erinomaisen tuulipotentiaalin omaaville suomalaisille merialueille Pohjanlahdella on suunnitteilla kaksi isoa, yhteensä 1000 megawatin tuulipuistohanketta, tosin saksalaisyhtiön voimin.


”Tuulivoimalla on nyt otollinen hetki, koska se on puhdasta, kotimaista ja työllisyyttä edistävää. Lisäksi sitä on riittävästi ja kaikkialla, eikä se jätä jälkeensä haitallisia jätteitä”, Erkki Haapanen Suomen Tuulivoimayhdistyksestä kertoo. Haapanen korostaa, että energian hintakehitys tekee tuulivoimasta sisäänajovaiheen jälkeen myös taloudellisesti kannattavaa.


Tutkimusten mukaan tuulivoimaosuuden lisääminen 20 prosenttiin sähköntuotannosta ei merkittävästi lisää säätövoiman tarvetta. Dodo ry ja Suomen Tuulivoimayhdistys painottavat, että tuulivoiman osuus voitaisiin Suomessa nostaa 10 prosenttiin ilman merkittäviä muutoksia sähköverkossa.


Perjantaina 15.6. Tuulivoimala.comin pientuulivoimalalla tuotetaan sähköä, keitellään näytösluonteisesti kahvia ja grillataan makkaraa. Kaikki ovat tervetulleita Katajanokan kolmioon keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ilmastonmuutoksesta, uusiutuvista energianlähteistä sekä tutustumaan lähietäisyydeltä pientuulivoimalaan klo 12-18.


Lisätietoja:
Teija Kaarakainen
Dodo ry
puh. 050 5924409
teija.kaarakainen [at] dodo.org


Erkki Haapanen
Suomen Tuulivoimayhdistys ry
puh. 040 7716114


Janne Björklund
Tuulivoimala.com Finland Oy
puh. 044 5519678


Katso lisää: www.yle.fi/uutiset/24h/id61853.html