Operaatio Tuvalu vie ilmastonmuutoksen sankarit kouluihin

Ryhmä ympäristöjärjestöjä julkaisi tänään ilmastonmuutoksesta kertovan kuunnelman Operaatio Tuvalu. Taiteen ammattilaisten toteuttama kuunnelma vie alakoululaiset maailmaan, jossa Tuvalun saari uhkaa hukkua ja ulkojääkiekon puolesta on taisteltava. Mitä lapset voivat tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

– Ilmastonmuutosta on pidetty tieteellisenä ja monimutkaisena asiana. Arkipäivän ilmastoteot kuten patterin kääntäminen pienemmälle tai kimppakyyti harrastuksiin ovat kuitenkin myös lasten ulottuvilla. Tämä kuunnelma tehtiin, jotta lapsetkin voisivat olla mukana niissä talkoissa, joista nyt joka paikassa puhutaan, kertoo kuunnelman tuottanut Tuuli Kaskinen Ilmari-hankkeesta.

Kuunnelman on käsikirjoittanut Pipsa Lonka ja ohjannut Tuomo Aitta. Molemmille teema oli mieluisa:
– Monimutkaisen ilmiön kääntäminen lasten maailmaan on haasteellista. Kuunnelman nauhoituksissa oli kuitenkin hauska nähdä, että juttu puri ainakin 10-vuotiaisiin näyttelijöihin, kertoo Pipsa Lonka.   

Lapsinäyttelijöiden lisäksi mukana kuunnelmassa ovat selostajalegenda Antero Mertaranta sekä näyttelijä Saara Pakkasvirta.

Operaatio Tuvalu vapaasti ladattavissa

10 minuuttia kestävä aamunavauskuunnelma on vapaasti ladattavissa ilmasto.orgissa. Koulut voivat käyttää kuunnelmaa aamunavauksena keskusradion kautta tai luokassa herättämässä keskustelua vaikkapa maantiedon tunnin aluksi. Kaupallisesti esim. radiossa kuunnelmaa saa vapaasti soittaa esimerkinomaisesti enintään puolen minuutin ajan.

Ilmari-hanke tavoittaa lapsia ja nuoria

Operaatio Tuvalu -kuunnelma on osa Ilmari-hankketta. Ilmari on Luonto-Liiton, ympäristöjärjestö Dodon ja Maan ystävien palkittu ilmastokasvatushanke, jonka puitteissa ilmastotietoa on viety kouluihin jo kuuden vuoden ajan. Aiemmin yläkouluihin ja lukioihin suunnattu toiminta laajenee nyt alakouluihin aamunavausmateriaalin avulla.

Hankkeen rahoittaa Sampo Pankki osana koululahjoituskampanjaansa, jossa vuodesta 2003 lähtien on lahjoitettu yli miljoona euroa peruskoulujen toimintaan.

Lisätietoja:

Tuuli Kaskinen
Kuunnelman tuottaja
puh.050 5149752