Pääsiäissaari-palkinto Ulf Sundqvistille

Dodo ry on palkinnut yhden suomalaisen opintotukijärjestelmän tärkeimmistä rakentajista. Pitkien opintoaikojen takia syntyvyys vähenee ja väestönkasvu hidastuu, mikä vähentää luonnonvarojen kulutusta.

Ympäristöjärjestö Dodo ry on tänään myöntänyt vuotuisen Pääsiäissaari-palkinnon Ulf Sundqvistille merkittävästä tahattomasta ympäristöteosta. Sundqvist oli aktiivinen toimija suomalaisen opintotukijärjestelmän luomisessa 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa.  Hän toimi ensin Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen puheenjohtajana ja myöhemmin opetusministerinä.

Opintotukijärjestelmä on yksi suomalaisen koulutusjärjestelmän ja sivistyksen peruskivistä, mutta sillä on muitakin pitkän aikavälin vaikutuksia. Järjestelmän ansioista suomalaiset opiskelevat kauemmin ja perustavat perheen myöhemmin. Ensisynnyttäjien keski-ikä on kasvanut ja sen seurauksena sukupolvisykli on pidentynyt. Lisäksi perheiden lapsiluku on laskenut.

Kaiken kaikkiaan Suomen väestönkasvu on selvästi hidastunut. Tämä kompensoi samaan aikaan vaurastuneiden suomalaisten valtavaksi kasvanutta ekologista jalanjälkeä.

Palkinnolla Dodo haluaa muistuttaa, että väestönkasvu on yhä merkittävin tekijä ympäristökuormituksen lisääntymisessä. Palkinto myönnetään nyt yli 35 vuoden takaisista teoista. Tällä järjestö havainnollistaa myös hitaita ja pitkäkestoisia prosesseja, joita on vaikeampi arjessa havaita.

”Tänä vuonna tehtävillä päätöksillä on suuri vaikutus siihen, millaisessa maailmassa elämme vuonna 2043”, muistuttaa Dodon puheenjohtaja Pauliina Jalonen.

Vuosittain tärkeästä tahattomasta ympäristöteosta jaettava Pääsiäissaari-palkinto annettiin viime vuonna Veikkaus oy:lle miljoonista toteutumattomista unelmista. Aikaisempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa lakkoilleet lennonjohtajat lentomatkustamisen vähentämisestä.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Pauliina Jalonen, puh. 040 8488753
Pääsiäissaari-palkinnot kautta aikain