Megapolis 2025 käynnistyi rytmikkäästi Lahdessa – Lue Nina Jaakkolan juttu tapahtumasta

Rytmikästä keskustelua liikenteestä

 

Nuori nainen kipuaa ulos jätesäkillä verhotusta saavista paljaat jalat liimassa. Hän alkaa tanssia hengitysäänistä ja sydämen lyönneistä koostetun musiikin tahtiin. Liimaiset jalat jättävät lattiaan valkoisia jälkiä. – Esteettinen jalanjälki, tanssijatar hymyilee näytöksen lopuksi.

Performanssi on osa ympäristöjärjestö Dodon Kinos-lyhytelokuvafestivaalin yhteydessä järjestämää tapahtumaa ”Lahden Megapolis 2025 – Kaupunkien rytmit”.

Kino Iirikseen on lauantai-iltapäivänä saapunut nelisenkymmentä kaupunkilaista. Tarkoituksena on pohtia, miten kaupungeissa voisi syntyä ”rytmiltään miellyttävä, vähän luonnonvaroja kuluttava yhteiskunta”.

 

Liikkumista voi ohjata

Kaupungin viihtyvyydestä tai ekologisuudesta ei voi keskustella kovin pitkään puheen siirtymättä liikenteeseen. Liikenne tuottaa viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja jopa 80 prosenttia kaupunkien hiukkassaasteista.

Johanna Taskinen Motivasta valottaa liikkumisen ohjauksen, LIVE:n, käsitettä. Liikkumisen ohjauksella pyritään vähentämään auton käyttöä. Kynnystä kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön halutaan madaltaa. Keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa neuvonta, markkinointi ja liikkumisen palvelujen kehittäminen. Tavoitteena on välttyä kalliilta väyläinvestoinneilta.

 

Työpaikat ja asunnot lähelle toisiaan

Dodo ry:n Jarre Parkatti haluaa nostaa kaupunkisuunnittelun tärkeimmiksi lähtökohdiksi kadut ja katuelämän. Tätä nykyä eri toiminnot sijoitetaan eri puolille kaupunkia, vaikka koulut, työpaikat ja asunnot pitäisi sijoittaa toisiaan lähelle. Lahdesta Parkatti kuitenkin löytää paljon positiivista: luonto ja ulkoilumahdollisuudet ovat lähellä keskustaa. Lanu -puisto, satama ja torin ympäristö miellyttävät tutkijan silmää.

Lahden kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen muistuttaa, ettei kaavoittaja yksin ratkaise liikennekysymystä. Esimerkkitapauksena Karvinen-Jussilainen mainitsee Kariston alueen. Vaikka palvelut ja koulut ovat lähellä, silti lähes jokaisella perheellä on kaksi autoa. Nyt Kariston pääongelmana tuntuu olevan tilan taikominen kaikille sinne siunaantuneille autoille.

 

Lahti – Ekokaupunki 2025?

Liikennekeskusteluissa päädytään yleensä toistelemaan syitä, miksi autoilulle ei voi tehdä mitään. Ja syitähän riittää: suomalaisten asenteet, ilmasto, mökkeily… Dodolaisten mielestä nyt voisi kuitenkin olla otollinen aika sekoittaa pakkaa.

Autoilun vähentäminen ei ensinnäkään ole pelkästään ekoteko. Siitä saa suoranaista hyötyä itselleen: rahaa säästyy, kunto kohoaa ja kaloreita palaa.

Lama antaa hyvän syyn miettiä radikaalejakin vaihtoehtoisia ratkaisuja ihmisten liikkumistarpeiden tyydyttämiseksi. Mökkikansalle voisi kehittää kimppa-autoja, auton lainausrinkejä ja kimppatakseja.

Ensimmäisenä Suomessa sähköautoja käyttöön ottava kaupunki saisi paljon positiivista julkisuutta – voisiko Lahti olla tämä tulevaisuuden kaupunki?

 

Nina Jaakkola