Kaupunkien Rytmit mukana Sodankylän elokuvajuhlilla

Olemme riippuvaisia kaupunkien jatkuvasta liikkeestä. Vipellämme tai laahustamme töihin, kouluun, kavereiden luokse, ja pysymme joskus paikallaankin, mutta kaupungit käyvät kiihkeästi ympäri vuorokauden: energia, lämpö ja sähkö kulkevat koteihimme, metrot pysyttelevät raiteillaan ja junat aikatauluissa. Kaupungin energia on riippuvaista öljystä ja monesta luonnonvarasta, joita emme voi tuhlata loputtomiin. Ilmastomuutos vaikuttaa niin meihin kuin meitä ympäröiviin koneistoihin. Kaupunkien rytmeistä voi keskustella myös elokuvan välityksellä. Tätä Dodo tekee yhdessä Sodankylä elokuvajuhlien kanssa Sodankylässä 16.-20.6.2010.

Sodankylän elokuvajuhlat on avannut oviaan kokeileville elokuvantekijöille. “Mikä meitä liikuttaä” –elokuvakilpailu on houkutellut valppaita yksilöitä elokuvalliseen reagointiin: haasteena valmistaa 3-7-minuuttinen elokuvallinen lentolehtinen kaupunkien rytmeistä ja liikkeistä. Parhaat lyhytelokuvat esitetään omana sarjanaan ilmaisnäytöksinä Sodankylän elokuvajuhlilla. Näytökset uusitaan syksyllä Helsingissä Dodon Megapolis-tapahtumassa.

Yleisölle vapaa ympäristöaiheinen elokuvakeskustelutilaisuus järjestetään perjantaina 18.6 päivä n. klo 15.00. Paneelikeskustelutilaisuuteen osallistuu niin kotimaisia kuin ulkomaisia elokuvantekijävieraita.

 

KAUPUNKIEN RYTMIT

 

Pietro MARCELLO: Mouth of The Wolf (Italia)

Kuvat Genovan menneistä loiston päivistä satama- ja teollisuuskaupunkina lomittuvat nykyisiin näkymiin siirtolaisuuden koettelemasta Genovasta sekä Enzon ja Maryn uskomattomasta tarinasta.

 

Pelin ESMER: 10 to 11 (Turkki)

Elokuva koskettelee kahden erilaisen ja eri-ikäisen miehen suhdetta kerrostaloasumisen vaateisiin muuttuvassa kaupunkiympäristössä.

 

Javier REBOLLO: Woman Without a Piano (Espanja)

Pääosin Madridin yössä tapahtuva kertomus heijastelee irtioton tekevän naisen kokemuksia modernin kaupunkielämän yksinäisessä, vieraantuneessa ja tylsistyttävässä miljöössä.

 

Andrei KRZHANOVSKI: A Room and a Half (Venäjä)

Runoilija Joseph Brodskyn kuvitteellinen potretti on muistoissa viehättävästi soljuva melankolinen taiteilija- ja ajankuva sodanaikaisesta Leningradista 1960-luvulle asti.

 

Claire DENIS: 35 Shots of Rum (Ranska)

Sukellus Pariisin monikulttuurisen esikaupungin vuokratalomiljöisiin. Yksi päähenkilöistä on lähijunankuljettaja, yksi taksikuski; kuvat modernista liikenteestä ovat oleellisia ja antavat elokuvalle modernin urbaanin miljöön rytmin.

 

Todd SOLONDZ: Life During Wartime (Yhdysvallat)

Onni-elokuvasta tutun amerikkalaisen esikaupunkielämän satiirikon uutuus kertoo modernien ihmissuhteiden vaateista ennen kaikkea Miamissa ja Floridassa – miljööltään viitteellisesti kuvattuna.

 

OHJAAJAT PIETRO MARCELLO, PELIN ESMER JA JAVIER REBOLLO VIERAILEVAT ELOKUVIENSA ESITYKSISSÄ.