Äitienpäivän lahjoituksilla koulutettiin naisia pähkinämestareiksi

”Osaan erottaa hyvän pähkinävoin jo tuoksusta”

 

”Olen nykyään niin tottunut korkealaatuiseen voihin, etten enää käyttäisi tai valmistaisi muunlaista. Huonommista pähkinöistä valmistan saippuaa. Senkin taidon olen oppinut Sinsibere-hankkeessa.” Djenebou Coulibaly Tafelen kylästä kertoo.

Djenebou osallistui karitepähkinäkoulutukseen heinäkuussa 2009. Hän ja kolme kylänsä naista saapuivat Sinsibere-osuuskunnalle kävellen: ”Eihän kylästämme ole osuuskunnalle kuin seitsemän kilometrin matka!” Djeneboulle työ karitepähkinöiden kanssa on ennalta tuttua, mutta hän kertoo oppineensa paljon uutta kurssilla. ”Opin miten tunnistaa hyvät karitepähkinät, miten pähkinöitä tulee säilyttää ja miten ne kannattaa kuivata.” Kurssilla käytiin läpi myös pähkinävoin valmistamiseen sisältyviä vaiheita. ”Nyt osaan erottaa hyvän pähkinävoin jo tuoksusta.” Koulutukseen osallistuneiden naisten tehtävä oli viedä opit mukanaan kotikyliinsä. Djenebou kertoo, että näin myös tapahtui: ”Tafelessa on nyt paljon naisia, jotka osaavat valmistaa todella hyvää karitevoita.” 

Sadekaudella Djenebou viljelee hirssiä ja maapähkinöitä sekä ympäri vuoden sipulia, chilipaprikaa ja kurkkuja. Hän saa lisätuloja pähkinöistä joista hän valmistaa osuuskunnalla ruokaöljyä ja ihovoidetta. Vaikka taloudenpito ei ole helppoa ja ansiot ovat vähissä, Djenebou onnistuu hankkimaan perustarpeet miehelleen ja lukiota käyvälle pojalleen. ”Polkupyöräänikin olen saanut kunnostettua silloin tällöin.”

Saavit ja kauhat käytössä kymmenessä kylässä

Äitienpäivän 2009 lahjoituksista kertyneellä 1466 eurolla järjestettiin neljän päivän kouluttajakoulutus Sinsibere-osuuskunnalla Bougoulan kylässä. Hankekylistä saapui 32 naista kouluttautumaan karitepähkinöiden laatutreenaajiksi. Koulutuksen jälkeen he ovat opettaneet karitepähkinätaitoja yhteensä noin 200 naiselle omissa kylissään. Äitienpäivän lahjoitussummalla saatiin hankittua myös saaveja, kattiloita, ämpäreitä, kauhoja ja säkkejä Sinsibere-osuuskunnalle ja kymmeneen hankekylään. Hyvillä välineillä naisten on mahdollista valmistaa korkealaatuista pähkinävoita josta he saavat paremmat tulot. Lahjoituksilla kustannettiin myös koulutuksessa tuotetun pähkinävoin laboratoriotesti, joka osoitti voin laadun erinomaiseksi.  

Hankkeen koordinaattorin Aminata Barryn mukaan naisten keräämien ja käsittelemien pähkinöiden laatu on kurssin jälkeen parantunut merkittävästi. Pähkinävoita valmistavat naiset ovat todenneet, että uudet taidot paitsi parantavat lopputuloksen laatua, myös vähentävät työn määrää.

Osuuskuntatoiminnasta monenlaista hyötyä

Koulutuksista saamiensa käytännön oppien lisäksi Djenebou Coulibaly kokee Sinsibere-osuuskunnassa toimimisen myötä myös sosiaalisten taitojensa kehittyneen. Hän tulee nykyään paremmin toimeen muiden kyläläisten ja perheenjäseniensä kanssa. ”Osuuskunta yhdistää naiset eri kylistä, eri uskontokunnista ja eri ikäluokista. Koettuani tämän yhteishengen muiden naisten kanssa olen oppinut paremmin hallitsemaan erilaisia ongelmatilanteita ja pitämään huolta perheestäni.”

 

Teksti: Anna Toppari, Heidi Leino

Kuvat: Anna Toppari, Marja Suomela