Sinsiberen kuulumisia Malista tammi-kesäkuulta 2010

Vuoden 2010 ensimmäinen puolisko sujui hankkeessa hyvin. Lähes kaikki suunnitellut toiminnot toteutettiin ajallaan. Tammi-kesäkuussa Malissa käytettiin noin 26 000 euroa.


Pähkinävoin tuotanto nousussa

 Osuuskunnalla jauhettiin alkuvuoden aikana lähes 4500 kg pähkinöitä ja ne jalostettiin edelleen karitevoiksi. Osuuskunnan jäsenet työskentelivät osuuskunnalla noin viikon jaksoissa, vuoroviikoin joka kylästä.

 

Viime vuonna opittiin, että karitevoin kysyntä kasvaa ja hinta nousee kohti vuoden loppua, joten kaikkea alkuvuodesta valmistettua karitevoita ei pyrittykään vielä myymään. Voita on osuuskunnan ja Bamakon lisäksi myyty muissa MFCn toimintapisteissä Malissa ja Kayesin kaupungissa. Sitä on myös saatu myyntiin muutamiin kauppoihin Bamakossa. Voita on myös alkuvuoden aikana myyty noin 20 kg Japaniin ja saman verran Suomeen Reilun kaupan tähti-kauppaan.

 

Vuoden 2010 alussa järjestettiin neljäpäiväinen pähkinämyllyn käyttö- ja huoltokoulutus yhteistyössä muiden MFCn hankkeiden kanssa. Sinsibere-alueelta siihen osallistui 3 miestä ja 3 naista. Lisäkoulutus on tarpeen jotta myllyn käyttäjät oppivat pitämään myllyä paremmassa kunnossa, ja hoitamaan itse pieniä korjauksia. Osuuskunnan hallitus, eli kylien naiset valvovat myllyn käyttöä ja siitä saatuja rahoja, joilla maksetaan myllymestarin palkka ja ostetaan siihen polttoainetta. Pähkinämylly on ensimmäinen toiminto jota osuuskunta pyörittää täysin ilman tukea, ja tämä on sujunut ongelmitta jo yli vuoden ajan.

 

Työn tehostamiseksi ja taloudellistamiseksi on osuuskunnalle ollut hankinnassa myös muita välineitä, erityisesti karitevoivatkain, jonka avulla karitevoin päivätuotanto voidaan nelinkertaistaa. Koneellinen vatkain parantaa myös voin laatua. Hankekoordinaattori teki toisen MFCn työntekijän kanssa tutustumismatkan Burkina Fasoon ja Beniniin, missä välinetuotanto on Maliin verrattuna kehittyneempää.

 

 Kokoontumisia osuuskuntakeskuksella

 

Osuuskuntakeskukseen rakennettiin alkuvuoden aikana majoitusrakennus jossa on neljä salia. Ainakin 16 naista pystyy yöpymään rakennuksessa. Tämä helpottaa osuuskuntakeskuksen käyttöä myös muiden koulutusten järjestämiseen, minkä arvioidaan tuovan lisätuloja osuuskunnalle.

 

Osuuskunnan hallitus kokoontui kevään aikana 3 kertaa. Kokoukset pidettiin osuuskuntakeskuksessa ja ne kestivät 2 päivää. Toisena päivänä kokoustettiin ja toisena tehtiin käytännön töitä kuten opeteltiin saippuanvalmistusta uusilla resepteillä.

 

Osuuskunnan vuosikokous järjestettiin kesäkuussa. Osallistujia oli noin 120, kaikki kymmenen hankekylää olivat edustettuina ja lisäksi kahden uuden kylän edustajat jotka ovat kiinnostuneita liittymään. Osuuskunnan puheenjohtaja ja muut jäsenet esittivät vuosikertomuksen ja keskustelu siihen ja erityisesti tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen oli vilkasta.

 

Työkaluja itsenäistymiseen ja pähkinätyöhön kylissä

 

Alkuvuodesta järjestettiin osuuskunnan itsearviointikoulutus. Kouluttajana toiminut konsultti vieraili kaikissa hankekylissä ja veti ryhmätöitä naisten kanssa. Tuloksena on varsin kattava raportti missä on muutamia hyviä kehitysehdotuksia osuuskunnan toiminnalle. Toukokuussa järjestettiin lukutaitokoulutusta kylien naisille osuuskuntakeskuksessa. Koulutukseen kutsuttiin 30 naista, 3 joka hankekylästä, tarkoituksena laajentaa kylien lukutaitopohjaa. Kaikista kylistä ei kuitenkaan löytynyt tarpeeksi kiinnostuneita osallistujia, joten myös muutamia aiemminkin lukutaitokoulutukseen osallistuneita oli mukana. Kouluttaja jakoi ryhmän kahtia, ja opetti aloittelijoille aakkosia ja muita alkeita, ja edistyneemmälle ryhmälle kirjanpitoa, prosenttilaskuja ja muuta hallinnointiin liittyviä taitoja. Sinsiberen joululahjakampanja 2009 keräsi varoja näihin lukutaitokoulutuksiin.

 

Kaikkiin hankekyliin rakennettiin alkuvuoden aikana pähkinöiden kuivaamiseen tarkoitettu betonilava. Kylät osallistuivat rakentamiseen kattamalla noin 20 prosenttia kokonaiskuluista rakennusmateriaalien ja työn muodossa.  

 

Karakon ja Tafelen kylissä korjattiin ensimmäiset luomuvihannessadot. Salaatti ja tomaatit onnistuivat mainiosti, porkkanat ja perunat eivät yhtä hyvin. Kokeilu osoitti että Bamakossa luomutuotteille on kysyntää, mutta tarjonnan pitäisi olla jatkuvaa ja runsaampaa, jotta toiminnasta tulisi taloudellisesti kannattavaa.

 

Verkostoitumista ja saippuanvalmistusta

 

Kevään aikana luotiin suhteita muihin Malissa ja maailmalla karitevoin kanssa työskenteleviin tahoihin. Osuuskunnan edustajia osallistui kansalliseen karitepäivään maaliskuussa, ja hankkeen työntekijät ja osuuskunnan edustajat osallistuivat kansainväliseen karite-konferenssiin ”GlobalShea” joka järjestettiin tänä vuonna Bamakossa. Molemmissa tapahtumissa osuuskunnan tuotteet herättivät huomiota laadullaan ja kauniilla ulkoasullaan. Yhteistyötä kahden muun MFC:n tukeman osuuskunnan kanssa lisättiin mm. yhdenmukaistamalla osuuskuntien etiketit. Kevään aikana osuuskunnan karitevoinäytteitä toimitettiin myös usealle taholle ulkomaille mm. Yhdysvaltoihin ja Hollantiin.

 

Osuuskunnalle on Saksan GTZ:n rahoituksella tilattu uudet saippuantekovälineet, joilla saippuasta saadaan parempilaatuista, ja sitä saadaan tehtyä suurempi määrä kerralla. Nämä välineet saapuivat kuitenkin vasta kesäkuun puolessa välissä, eikä niitä ole vielä päästy testaamaan. Saippua on kuitenkin ollut kysyttyä, jopa yli tarjonnan, ja siitä kaavaillaan karitevoin rinnalle tärkeää tulonlähdettä osuuskunnalle.

 

Saippuan valmistusta kehitettiin alkuvuodesta moneen otteeseen. Tätä tehtiin lähinnä muiden rahoittajien tuella (GTZ ja MFCn toinen hanke Yere Yiriwa). Erilaisia saippuanvalmistusreseptejä testattiin niin Bamakon toimistolla kuin osuuskunnallakin. Suomesta hankituilla muoteilla tehdyillä muotosaippuoilla suosio oli suurta sekä erilaisissa tapahtumissa että yleisesti ulkomaalaisten ostajien keskuudessa. Näitä muotosaippuoita onkin tarkoitus markkinoida erityisesti turistikauppoihin, missä niitä voi myydä korkeampaan hintaan.

 

Poikkeavuudet hankesuunnitelmasta

 

Hankesuunnitelmassa mainittua naisten johtajuuskoulutusta ei järjestetty kevään aikana koska toinen MFC Nyetaan hanke, Yere Yiriwa, otti mukaan myös Sinsibere-hallituksen omaan johtajuuskoulutukseensa. Näin Sinsiberen koulutus siirtyi sadekauden jälkeen eli loppuvuodelle. Tämä on hyväkin, koska siinä vaiheessa osuuskunnalle on valittu uusi hallitus joka voi hyötyä koulutuksesta heti valintansa jälkeen.

 

 

 Tulevaa toimintaa Malissa

 

Vuoden loppupuolisko on hankkeessa alkuvuotta hiljaisempaa, koska sadekausi ja peltotyöt vievät maaseudulla suuren osan kyläläisten ajasta. Tarkoitus on hankkia osuuskunnalle karitevoivatkain ja muita tarpeellisia välineitä, kouluttaa naisia edellisvuoden tapaan hyvälaatuisen karitevoin valmistuksessa, sekä ottaa kunnolla käyttöön uudet saippuanvalmistusvälineet ja markkinoida saippuaa ja karitevoita laajasti niin Malissa kuin muuallakin. Loppuvuodesta osuuskunnan hallitus päättää kolmivuotiskautensa ja valitaan uusi hallitus, sekä järjestetään johtajuuskoulutusta. Tärkeä painopiste on myös osuuskunnan itsenäistymisstrategioiden kehittämisessä.

 

Teksti: Johanna Togola ja Heidi Leino

Kuvat: Marja Suomela