Aminata Barry uskoo Malin naisten voimaan ratkoa ympäristöongelmia

Urbaani ympäristöfestivaali Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit tuo malilaisen Aminata Barryn kertomaan kotimaansa naisten ympäristönsuojeluhankkeesta, ja länsi-afrikkalaisesta elämänrytmistä. 

Megapolis 2025 järjestetään Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla lauantaina 25.9. 2010. Yksi viidettä kertaa järjestettävän festivaalin vieraista on malilainen Aminata Barry, joka vetää kotimaassaan naisten ympäristönsuojeluhanketta. Hanke tarjoaa naisille mahdollisuuden kestävien elinkeinojen harjoittamiseen sekä innostaa heitä metsien suojeluun.

Aminata Barry toimii hankekoordinaattorina Sinsibere-osuuskunnassa, jossa valmistetaan savannilla kasvavista karitepähkinöistä saippuaa, voita ja ihovoiteita. Sinsibere-hankkeessa maaseutukylien naiset kehittävät ekologisesti kestäviä elinkeinoja, jotta he eivät joutuisi turvautumaan metsäkatoa aiheuttavaan polttopuun myyntiin. Työssään Aminata Barry yhdistää ympäristönsuojelun, naisten aseman parantamisen ja heidän toimeentulonsa tukemisen. Malilainen ympäristöjärjestö MFC Nyetaa toteuttaa hanketta yhdessä Dodo ry:n kanssa.

”Sinsibere-osuuskunnan naisilla on mahtava ryhmähenki, raskaan työpäivän lomassa usein laulamme ja tanssimme. Palkitsevinta on, että usean hankekylän alueella metsäpeite on jo palaamassa naisten vähennettyä puunhakkuuta.” Barry iloitsee.

Karitepähkinävoin valmistaminen ja vihannesten viljely on raskasta työtä, mutta osuuskunnan arvomaailmaan kuuluu ekologian lisäksi arjen hyvinvoinnin ylläpitäminen. Hanke vahvistaa myös naisten kykyjä ja itsetuntoa. Kylien naiset ovat kouluttautuneet lukutaito- ja kirjanpitokursseilla, ja muutaman vuoden sisällä heidän on tarkoitus ottaa koko osuuskunnan toiminta omiin käsiinsä.


Aminata esittelee osuuskunnan naisten karitepähkinöistä valmistamaa ihovoidetta ja saippuaa tiistaina 21.9. klo 15.30-17.30 Reilun kaupan tähdessä, Hämeentie 48, Helsinki.

Megapolis-festivaalin pääseminaarissa lauantaina 25.9. Aminata puhuu aiheesta ”Länsiafrikkalainen arki – työtä ja teehetkiä”.

 

Aminata Barry kertoo mielellään Sinsibere-osuuskunnan toiminnasta Malissa myös tiedotusvälineille. Hän puhuu ranskaa ja tarvittaessa Dodo ry voi tarjota tulkin.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt 

Tiedostusvastaava Katja Hintikainen, etunimi.sukunimi (at) dodo.org , 044-3353750

 

Lisätietoja Dodo ry:n Sinsibere-hankeesta 

Koordinaattori Heidi Leino, etunimi.sukunimi (at) dodo.org, 050- 3666732

https://dodo.org/ryhmat/sinsibere

 

Megapolis 2025 Kaupunkien rytmit on kaupunkifestivaali, jossa etsitään ratkaisuja ympäristöongelmiin. Tänä vuonna tapahtumassa pureudutaan erityisesti ajankäyttöön, elämäntavan muutoksiin, arkipäivän valintoihin aina asumisesta liikenteeseen ja kuluttamiseen. www.megapolis2025.org