Uutta energiaa Rizhaoon – auringosta

Kuva: Wikimedia CommonsNoin kolmen miljoonan asukkaan Rizhao on valopilkku Pohjois-Kiinassa, jossa suurin osa energiasta saadaan kivihiilestä. 90-luvulla kaupungissa tapahtui nimittäin energiavallankumous: aurinko nousi tärkeimmäksi energianlähteeksi.

Nykyään 99 prosenttia Rizhaon talouksista käyttää aurinkovoimalla toimivia vedenlämmittimiä. Tuhansilla talouksilla on auringosta energiansa saavia ruoanlaittovälineitä, ja  kymmeniä tuhansia kasvihuoneita lämmitetään aurinkopaneeleilla. Myös useimmat liikennevalot ja puistovalaistukset toimivat aurinkovoimalla. Lisäksi sähköntuotantoon käytetään jätevedestä saatavaa metaania. Vuonna 2007 Rizhao sai Maailman puhtaan energian palkinnon.

Kaupunki etunojassa

Paikallishallinnolla on ollut merkittävä rooli Rizhaon muutoksessa. Aurinkoenergian tutkimusta ja käyttöä on pyritty lisäämään ja hintoja alentamaan muun muassa tukiaisia tarjoamalla. Rizhaon kunnallishallinto on edistänyt aurinkovoimalla toimivien vedenlämmittimien yleistymistä kouluttamalla yhteisöä niiden käytössä.

Aurinkopaneelien käyttöönottoa on vauhditettu vaatimalla, että uusissa rakennuksissa on oikein asennetut aurinkopaneelit. Asukkaiden aurinkopaneelitietoisuutta nostaakseen kaupunki mainosti televisiossa ja piti avoimia seminaareja, mutta suurin vaikutus oli ehkä kuitenkin esimerkillä: aurinkopaneelit asennettiin ensimmäiseksi hallituksen rakennuksiin ja kaupunginjohtajan kotiin.

Rizhaossa arvioidaan, että puhtaan energian käyttö vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 3 250 000 tonnia ja rikkidioksidipäästöjä 21 300 tonnia. Kivihiilen käytön vähentyminen on johtanut ilmanlaadun paranemiseen, ja nykyään Rizhaon ilmanlaatua pidetään Kiinan kaupungeista parhaana. Kaupunki vetää puoleensa nyt aiempaa enemmän sijoittajia, turismia, kansainvälisiä urheilutapahtumia ja koulutettua väestöä.

 

Lue lisää: