Unohda kaupunkimaasturi – bussilla olisit jo perillä

Kuva: Wikimedia CommonsBus Rapid Transit eli BRT on bussijärjestelmä, joka tarjoaa tavallisia busseja nopeampaa ja tehokkaampaa matkantekoa. BRT-bussit kulkevat usein osan matkasta erityisesti niille rakennetuilla teillä ja kaistoilla ja jakavat osan matkaa tien muun liikenteen kanssa. BRT-järjestelmän tavoite onkin tarjota matkustajille bussilinjojen joustavuus ja mukavuus sekä metrolinjojen nopeus.

Yleensä bussiliikenteen nopeutus tapahtuu parantamalla olemassa olevaa infrastruktuuria, liikennevälineitä ja aikatauluja. Tämän ansiosta BRT-järjestelmä on mahdollinen miltei missä tahansa suurkaupungissa, ja linjojen rakennuskustannukset jäävät paljon esimerkiksi metron rakennuskustannuksia alhaisemmiksi. Edullisen hintansa vuoksi BRT-järjestelmät ovat erityisen suosittuja kehittyvissä maissa, mutta niitä löytyy ympäri maailmaa.

Hyviä kokemuksia monella mantereella

TransJakarta-niminen BRT avattiin Jakartassa, Indonesiassa, tammikuussa 2004. IKuva: Wikimedia Commonsnspiraationlähteinä toimivat muu muassa Etelä-Afrikan ja Brasilian Curitiban ratkaisut. Vajaan 13 kilometrin pituinen BRT-järjestelmä rakennettiin vain yhdeksässä kuukaudessa, ja järjestelmää on laajennettu sittemmin useampaan otteeseen. Vuonna 2007 BRT:llä tehtiin jo yli 61 miljoonaa matkaa.

Mexico Cityssä puolestaan julkisen liikenteen hitaus ja epämukavuus lisäsi yksitysautoilun suosiota ja ilmansaasteita. Mexico City rakensi sovelsi BRT:n ajatusta ja loi oman metrobussilinjansa, joka on 20 kilometriä pitkä ja kulkee omalla kaistallaan. Uudet, vähäpäästöiset bussit pääsevät liikkumaan muuta liikennettä nopeammin. Matka, joka kesti ennen kaksi tuntia, on metrobussilla ohitse 58 minuutissa.

 

Video Curitiban BRT-systeemistä: