Älä vaihda tuktukia – vaihda vain sen moottori

Kuva: CC/kawabek

Aasian ja Afrikan suurkaupungeissa on miljoonia kolmipyöräisiä skoottereita, autoriksoja eli tuktukeja – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Koska tuktukit ovat autoja edullisempia ja ketterämpiä, ovat ne erittäin suosittuja takseina.

Tuktukit ovat kuitenkin kovia saastuttajia, ja tuktuk-taksiyrittäjän elämä ei ole muutenkaan helppoa. Niiden kuljettajat kuuluvat yleensä alimpiin yhteiskuntaluokkiin ja he tienaavat perheilleen alle neljä dollaria päivässä.

Läksy: Tee parempi tuktuk

Rotterdamilainen Stef van Dongen, kestävästä kehityksestä kiinnostunut yrittäjä, päätti parantaa tilannetta. Van Dongen haastoi teknisen alan opiskelijat kilpailuun.

Vuosina 2007–2009 seitsemän alankomaalaisen ja intialaisen yliopiston opiskelijat kilpailivat toisiaan vastaan. Tavoitteena oli suunnitella tehokkain, helppokäyttöisin ja edullisin hybridimoottori olemassa oleviin tuktukeihin.

Kilpailun avulla on tarkoitus vähentää tuktukien päästöjä vähintään 40 prosenttia ja näin parantaa kaupunkien ilmanlaatua. Kun hybridimoottori säästää polttoainetta, säästää tuktuk-yrittäjä myös polttoainekuluissa, ja perheiden sosiaalinen asema voi vähitellen parantua.

Kaksitahtisten moottorien sarjan voitti alankomaalainen HAN-ammattikorkeakoulu. Alankomaalaisten prototyyppi lisäsi energiatehokkuutta 39 prosenttia perinteiseen tuktukiin verrattuna. Hiilidioksidipäästöt vähenivät 40 prosenttia ja pienhiukkaspäästöt 99 prosenttia.

Tuktukin uudistaminen maksaa noin 200 dollaria, mikä ei ole tuktukin kuljettajan päiväpalkalla vähän. Toisaalta uusi versio vähentää polttoainekustannuksia 44 prosentilla, joten se maksaa itsensä takaisin.

Ideat käyttöön

Seuraava askel on luoda kannattavaa liiketoimintaa voittaneiden suunnitelmien ympärille ja tuoda teknologia tuktukien kuljettajien käyttöön.

Mukaan on otettu intialainen yrittäjä Ramesh Prabhu, joka on perustanut start-up-yrityksen nimeltä SocioEnviro Solutions. Yrityksen tavoitteena on ottaa käyttöön kilpailussa kehitetyt hyvät ideat, mutta myös muita toimenpiteitä, jotka parantavat tuktukien kuljettajien elintasoa. SocioEnviro Solutions tarjoaa kuljettajille reiluja lainoja tuktukien uudistamiseen sekä välittää tuktukeihin mainospaikkoja, joiden ansiosta kuljettajat tienaavat paremmin.