Dhakassa biojätteen kierrätys vastaa moneen haasteeseen

Kuva: CC/Jonas_in_China

Dhakassa, Bangladeshin pääkaupungissa asuu yli 7 miljoonaa ihmistä, jotka tuottavat päivittäin yli 3 000 tonnia kotitalousjätettä. Dhakan kaupunki ei kuitenkaan kerää siitä kuin puolet, eikä kaupungin hurja kasvuvauhti varsinaisesti helpota jäteongelmaa.

Vuonna 1995 kaupunkisuunnittelijat Maqsood Sinha ja Iftekhar Enayetullah perustivat sosiaalisen yrityksen nimeltä Waste Concern. Heidän ajatuksensa oli yksinkertainen mutta nerokas: Sen sijaan, että biojäte mätänee katujen varrella tai että se poltettaisiin, Waste Concern kompostoi sen ja tuottaa siitä lannoitetta.

Teknisesti yksinkertainen ratkaisu

 

Waste Concern kiertää kaupunkia talo talolta ja kerää kiinteää jätettä peräkärryyn. Yrityksen työntekijät erottelevat biojätteen muusta jätteestä, ja biojäte kompostoidaan Waste Concernin kompostointitiloissa. Kompostointitiloissa pystytään käsittelemään lähemmäs 20 tonnia jätettä päivässä, ja valmis komposti myydään lannoiteyhtiöille.

Tähän mennessä Waste Concernin toiminta on vähentänyt Bangladeshin hiilidioksidipäästöjä yli 18 000 tonnilla vuosittain ja luonut yli 400 työpaikkaa vähäosaisille kaupunkilaisille. Keräämättömän kiinteän jätteen määrä on puolittunut Dhakassa.

Laajentaakseen toimintaansa Waste Concern on ryhtynyt yhteistyöhön hollantilaisen yrityksen kanssa. Yhdessä yritykset rakentavat valtavaa kompostointitilaa, joka korottaa kompostointikapasiteetin 350-kertaiseksi. Valmistuessaan uusi tila vähentää Dhakan hiilidioksidipäästöjä 560 000 tonnia seuraavan kuuden vuoden aikana ja hyödyttää vuosittain 3,6 miljoonaa ihmistä.

Mallia on kopioitu 26 kaupungissa ympäri maailmaa. Työtä on kuitenkin vielä Dhakassakin. Kaiken Dhakassa syntyvän orgaanisen jätteen kompostoinnissa olisi nimittäin töitä 16 000 hengelle.