Keskon kestävän kehityksen palkinnot jaettiin tänään Helsingissä.

Kesko halusi palkita kestävän kehityksen edelläkävijöitä erityisesti vastuullista ja kestävää tuotantoa ja kulutusta edistäviä hankkeita. Palkinnoilla halutaan kannustaa myös työtä, jota tehdään vapaaehtoisesti ja pienillä resursseilla. Kaupunkiviljelijöiden toimintaa tuetaan 10 000 eurolla.

Dodon kaupunkiviljelijöiden toiminta alkoi keväällä 2009. Tarkoituksena oli tehdä pieni kokeilu siitä, voiko kaupungissa todellakin kasvattaa ruokaa. Jo samana vuonna kaupunkiviljelyä kutsuttiin valtakunnan mediassa ilmiöksi. Moni kaupunkilainen ja jopa huippuravintoloiden kokit innostuivat painamaan sormensa multaan. Keskon palkintolautakunta kiinnittikin erityistä huomiota siihen, että oman toiminnan lisäksi palkittava innostaa muita mukaan.

Kestävän kehityksen palkinnon teemana oli tänä vuonna materiaalitehokkuus. Materiaalitehokas toiminta säästää luonnonvaroja ja ympäristöä sekä rahaa. Kaupunkiviljely onkin materiaalitehokasta viljelmien rakentamisesta alkaen: kasvualustoja valmistetaan kierrätysmateriaaleista kuten laudasta, betonisäkeistä, autonrenkaista, ämpäreistä tai kahvisäkeistä. Lisäksi pakkaamatonta, yhdyskuntajätteestä kompostoitua multaa tilataan suurina erinä, jolloin monia kuljetuksia ei tarvita ja pakkausmateriaalilta vältytään. Kemiallisia lannoitteita ei käytetä ja kasvijäte hyödynnetään kompostointiin ja maaperän parannukseen.

Kaupunkiviljely kannustaa ihmisiä valitsemaan luonnonmukaisia ja herkullisia kasviksia ruokapöytäänsä. Kasvisruokavalion ympäristövaikutukset ovat moninkertaisesti pienemmät kuin sekaruokavalion. Kun ruoka tulee omalta pihalta tai omasta kaupunginosasta, vältytään ruoan ylimääräiseltä pakkaamiselta, kuljetukselta, ostosmatkoilta, varastoimiselta, erityisesti kylmäketjusta huolehtimiselta, jolloin näihin liittyvä energia säästyy.

Ruoka muodostaa yhden kolmasosan ihmisen tuottamista hiilidioksidipäästöistä ja ruoan arvostuksen parantaminen ja sitä kautta sen pois heittämisen vähentäminen on tärkeää. Laajasti ajateltuna voidaan joutomaan käyttöä uudella tavalla pitää materiaalitehokkuutena. Ennen kaikkea joutomaiden muuttaminen kaupunkilaisten viljelymaaksi myös elävöittää kaupunkia ja luo yhteisöllisyyttä.

Keskon kestävän kehityksen palkinnot jaettiin seitsemännen kerran. Hakemuksia tuli 78 kpl, muun muassa yrityksistä, oppilaitoksista ja yksityishenkilöiltä. Dodon kaupunkiviljelijöiden lisäksi palkinnon saivat Netcycler Oy, Yritetään yhdessä ryja Ulvilan lukiolaisten Pieni vihreä paja NY.

 

Lisätietoja:

Dodon kaupunkiviljelijät: Pinja Sipari, Maria Nordlund ja Anna Haukka / puh. 046 5616 427,