Sinsiberen kuulumisia Malista tammi-elokuu 2011

Hankekylien alueilta kerättiin alkuvuoden aikana noin 4000 kg pähkinöitä jotka osuuskunnan jäsenet jalostivat karitevoiksi. Naiset työskentelivät osuuskunnalla noin viikon jaksoissa, vuoroviikoin joka kylästä.

 

Pähkinöistä saippuaa uusilla välineillä

 

Työn tehostamiseksi osuuskunnalle hankittiin välineitä, jotka asennettiin paikalleen alkuvuodesta. Koneellinen vatkain ja suodatin parantavat myös voin laatua. Viime vuonna saaduilla saippuantekovälineillä voidaan valmistaa erikokoisia saippuoita. Pieniä saippuoita on myyty hotelleihin Bamakossa ja isompia myydään kotitalouskäyttöön sekä Bamakossa että kylissä.

 

Hyötypuita kokeillaan, vihannesten viljelyyn luotetaan

 

Heinä-elokuussa osuuskuntatontille istutettiin hennaa ja neem-puita. Molempia käytetään raaka-aineena luonnonkosmetiikassa, ja ne voivat tulevaisuudessa tuoda lisätuloja ja mahdollistaa osuuskunnan tuotteiden valmistamisen täysin omista raaka-aineista.

 

Karakon ja Tafelen kylissä naiset jatkoivat puutarhaviljelyä itsenäisesti. Karakossa viljellään paljon chilipaprikaa josta saa hyvät tulot ympäri vuoden. Tafelessa sipuli on suosittu lajike. Myös muita kasveja viljellään kuten tomaattia, munakoisoa, paprikaa, kurkkua, salaattia ja maniokkia. Toiminta on molemmissa kylissä vakiintunutta eikä vaadi varsinaista apua hankkeelta.

 

Toukokuussa osuuskuntakeskuksessa järjestettiin kahden viikon pituinen lukutaitokoulutus kahdelle eritasoiselle ryhmälle. Koulutukseen osallistui 30 naista, 3 joka hankekylästä.

 

 

Osuuskunnalla uusi puheenjohtaja

 

Hankkeen toteutus viivästyi jonkin verran osuuskunnan puheenjohtaja Kossira Samaken odottamattoman kuoleman vuoksi. Keväälle suunnitellut organisaation liittyvät toiminnot, kuten osuuskunnan vuosikokous, uuden hallituksen valinta ja hallituksen koulutukset siirtyivät loppuvuoteen. Osuuskunnan vuosikokous järjestettiin heinäkuussa. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Koyan Bagayoko Freintoumoun kylästä Dialakorobasta.  

 

Oppia ja verkostoitumista

 

Yhteistyö kahden muun MFCn tukeman osuuskunnan kanssa on tiivistä. Garalon osuuskuntaan tehtiin tutustumis- ja opintovierailu. Sinsiberen hanketyöntekijät Aminata Barry ja Hawa Sow osallistuivat lisäksi kansainväliseen GlobalShea karite-konferenssiin Ghanassa. Matka rahoitettiin toisen MFC:n hankkeen varoista.

 

Dodolaiset paikan päällä

 

Dodon edustajat Linda Annala ja Alina Raiskila tekivät Maliin hankeseurantamatkan touko-kesäkuussa. Matkalla kartoitettiin Sinsibere-osuuskunnan itsenäistymisen mahdollisuuksia ja aikataulua. Keskusteluja käytiin myös karitevoikaupan ja markkinoinnin kehittämisestä. Matkan tuloksena Dodo ja MFC aloittivat neuvottelut hankeyhteistyön jatkamisesta vuoden 2012 jälkeen.

 

 

Karitekauppaa Turussa ja Bamakossa

 

Sinsibere-osuuskunta sai uusia suomalaisia asiakkaita. Malista lähetettiin sadan kilon voierä Flow kosmetiikalle ja kymmeniä voipurkkeja toimitettiin seurantamatkan yhteydessä Vegetukulle Turkuun.

 

Malissa karitevoita oli myynnissä osuuskuntakeskuksella, MFC Nyetaan toimistoilla Bamakossa ja Kayesin kaupungissa sekä muutamissa kaupoissa Bamakossa.

 

 

 

Teksti: Aminata Barry, Johanna Togola, Heidi Leino

Kuvat: Alina Raiskila, Linda Annala, Heidi Leino