Dodon kannanotto 14.10.2011: Kaikki suomalaiset saatava mukaan energiatalkoisiin

Energia liittyy kaikkiin yhteiskuntamme osa-alueisiin, aina asumisesta liikkumiseen, ruokaan ja viihtymiseen. Jokainen kansalainen on omien energia-asioidensa paras asiantuntija ja juuri oikea henkilö käynnistämään energiavallankumouksen omassa kotitaloudessaan, naapurustossaan tai työpaikallaan.

Hajautettu energiantuotanto – koko potentiaali käyttöön!
 
Sen sijaan, että tulevaisuuden energian riittävyyttä pyritään varmistamaan suurilla ja kalliilla massaratkaisuilla tai vain pienissä kulutusvalinnoissa säästämällä tulee energia-alan viheliäisiin ympäristöongelmiin etsiä ratkaisuja kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta ja kaikista kokoluokista. Tarvitaan lisää keskisuuria ympäristötekoja.

Dodon mielestä hajautettu energiantuotanto ja siihen kannustaminen ovat avaintekijöitä, joiden avulla riittävän nopeiden ja riittävän suurten askelien ottaminen kohti tulevaisuuden päästötöntä Suomea on mahdollista. Dodossa uskotaan, että hajautettu energiantuotanto on erinomainen tapa saada kansalaisyhteiskunta mukaan turvaamaan yhteinen energiansaanti watti toisensa jälkeen.

Populismia turha pelätä energiakeskustelussa

Energiakeskustelussa ei pidä Dodon mielestä varoa populistisiakaan äänensävyjä. Kansalaisten tehtävä ei ole tehdä asiantuntijoita parempia ennusteita tai laskelmia. Kansalaisilla on tärkeä rooli energia-asioista puhumisessa ja niistä päättämisessä, koska energia koskettaa kaikkia ihmisiä yhtä läheisesti kuin esimerkiksi ruoka, josta on totuttu kuulemaan tunteikkaitakin yhteiskunnallisia puheenvuoroja.

Pienen maan on annettava tilaa luovalle ajattelulle myös energia-asioissa. Vuoden 2012 aikana suomalaisiin energiantuotantotalkoisiin toivotetaankin avoimin mielin mukaan kaikki: autotallipajojen pellepelottomat, energiantuotantolaitteiden rakentajat, kukkahattutädit, julkkiskokit, punavuoren fiksipyöräilijät, virpisalmet, maanviljelijät, kesämökkeilijät, putkimiehet, vaatemyyjät, kainuulaiset ja turkulaiset sekä iltapäiväruuhkissa istuvat isit ja äidit.