Rio+20 – Politiikkaa ja uusia yhteistyön muotoja

Riocentrossa järjestettävän päätapahtuman ohella Riossa järjestetään Science and Technology Forum ja Ecological Economics -kokous,Yhteiskuntavastuu-foorumi sekä lukuisia muita alakohtaisia globaaleja kokouksia. 

Tänään Tim Jackson puhuu tiedeyhteisön konferenssissa vihreästä taloudesta, ja Armenia pohtii, miten kestävää kehitystä pitäisi mitata. Tarja Halonenon eräässä paneelissa keskustelemassa tiedemiesten ja BlackBerryn toimitusjohtajan kanssa. 

Samaan aikaan poliittisissa kulisseissa käydään valtioiden ja maaryhmien välillä ankaraa vääntöä Rion prosessin tulevaisuudesta, ja no, joku voisi sanoa, ihmiskunnan kohtalosta. Politiikasta kiinnostuneille: http://rio20.net/en/documentos/rich-nations-backtracking-on-the-road-to-rio-summit,http://www.southcentre.org/ Asiat eivät ole mustavalkoisia. Mutta selkeästi erilaisia virtauksia on pinnalla kuin vuoden 1992 Rio Earth Summitissa. 

Mitä tahansa Rio+20-kokous tuo tullessaan, on selvää että päätökset muilla elämänalueilla ja foorumeilla ovat vähintään yhtä ratkaisevia, elleivät ratkaisevampia. Kv. politiikkaa eivät määritä ilmastoihmiset yksin, vaan kauppa-, teollisuuspolitiikka, patentit, fossiilisten tuet jne. ja sama ilmiö toistuu paikallisessa päätöksenteossa. 

Siksi tarvitaan ideoita, jotka ylittävät tavanomaiset rajat ja luovat uutta. Myös pysähtyneeseen, mutta kiehtovaan diplomatian maailmaan. 

Dodo seuraa keskusteluja myös Facebookissa!