Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen vastaa nuorten ilmastoterveisiin: ”Aina kannattaa vaikuttaa”

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”4258″,”attributes”:{”alt”:”Ministeri Virkkunen tutustuu nuorten ilmastoterveisiin. Globen uupuneet -kiertueesta kertoo Dodon Tea Tönnov”,”class”:”media-image”,”height”:”320″,”style”:”width: 480px; height: 320px; ”,”title”:”Ministeri Virkkunen tutustuu nuorten ilmastoterveisiin. Globen uupuneet -kiertueesta kertoo Dodon Tea Tönnov”,”width”:”480″}}]]

Nuorten terveiset toimitettiin ministeri Virkkuselle Jyväskylässä Nuori 2013 -messuilla. Ministeri kiinnitti huomiota nuorten voimattomuuteen siitä, etteivät he voi tehdä mitään, koska ilmastonmuutos on niin iso asia. Hän kommentoi, että harmillisesti talouskriisi on saanut poliittisessa puheessa niin ison painoarvon, että ilmastomuutos on jäänyt sen jalkoihin. Ei siis ihme, jos nuorille tulee tunne, että kukaan ei tee mitään.

Ministeri suhtautui vakavasti myös nuorten vaatimukseen siitä, että poliitikkojen tulisi toimia enemmän esimerkkeinä muille. "Esimerkkejä tarvitaan ja meidän poliitikkojen pitäisi olla tässä parempia", ministeri totesi. "Jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omassa lähiympäristössään."

Hallinto- ja kuntaministeri kertoi ymmärtävänsä erittäin hyvin nuorten kärsimättömyyden siitä, miten tuskastuttavan hitaasti asiat tapahtuvat. Ministeri painotti, että sekä kansallisella, EU:n että kansainvälisellä tasolla tehdään koko ajan poliittisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vaikkakin asiat etenevät hitaasti.

Samassa Nuori 2013 -tapahtumassa pitämässään puheessa ministeri kertoi tarinan siitä, kuinka hän 12-vuotiaana oli keräänyt adressin sen puolesta, että hänen kotipaikkakunnalleen Alavudelle perustettaisiin ratsastuskoulu. Tämä vaikuttamiskokemus on jäänyt hänelle mieleen ja ministeri kannustaa kaikkia nuoria toimimaan tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta.

Ministerille välitetyt terveiset kerättiin Kansallisteatterin ja Dodon yhteiseltä Globen uupuneet -kiertueelta 2010-2012. Näytelmää esitettiin 76 kertaa ja sen näki yhteensä 11213 ihmistä. Ilmastonmuutosta käsiteltiin kouluissa ympäristöjärjestöjen Ilmari-kouluvierailun, Globen Uupuneet -näytelmän sekä John Websterin Katastrofin aineksia -elokuvan kautta. Tuhannet nuoret eri puolilla Suomea työstivät ilmastonmuutokseen liittyviä tunteitaan Saana Lavasteen, Jussi Lehtosen, Nora Raikamon, Hanna Raiskinmäen ja Timjam Uddströmin kanssa näytelmän nähtyään.