Dodo järjestää Jane Jacobsin hengessä Jane’s Walk -kaupunkikävelyjä

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”4272″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”376″,”style”:”width: 480px; height: 376px;”,”width”:”480″}}]]

Jane Jacobsin muistoksi eri puolilla maailmaa järjestetään vuosittain toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Jane's Walk -kaupunkikävelyjä (www.janeswalk.net, www.janejacobswalk.org). Kävelyillä  puhutaan Jane Jacobsin kaupunkikäsityksistä, mutta ne tarjoavat myös asukkaille tilaisuuden kohdata toisiaan, oppia tuntemaan asuinympäristöään ja toimimaan yhdessä sen puolesta. Dodo osallistuu tänä vuonna yhdessä muiden kaupungeista kiinnostuneiden kanssa tapahtumaan ja järjestää kävelyjä Jane Jacobsin hengessä 4.-5.5.2013 Helsingissä, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella.

Jane Jacobs on pohtinut niitä tekijöitä, jotka tekevät kaduista ja kaupungin julkisista tiloista turvallisia ja viihtyisiä, ja miten kaupunkia voitaisiin suunnitella paremmin asukkaita varten. Jacobsin mielestä kadut ja julkiset paikat määrittelevät keskeisesti kaupunkia ja niistä näkee, onko kaupunki itsessään kiinnostava vai tylsä, turvallinen vai turvaton. Jacobs näkee erilaisten toimintojen diversiteetin tärkeänä turvallisuutta edistävänä elementtinä.

Olennaista Jacobsin ajatuksissa on se, että kaupunki syntyy ihmisten kohtaamisen sekä yhteisten kokemusten ja toiminnan kautta. Kaupunki on tila, jota kaupungin asukkaat yhdessä rakentavat ja käyttävät. Julkisen kaupunkitilan luonteeseen kuuluu, että ihmisillä on mahdollisuus olla ja toimia siellä vapaasti.
 
Jacobsin mukaan julkisesta katutilasta tekee turvallisen ihmisten läsnäolo ja toiminta. Kaupunkisuunnittelijoiden tehtävänä on luoda edellytykset tälle toiminnalle. Jacobs kritisoi vahvasti aikansa kaupunkisuunnittelua tämän laiminlyömisestä ja siten kaupunkitilasta on juurikin tullut vaarallinen. Sen sijaan pyrkimyksiin luoda naapuruusverkostoja ja yhteisyyttä kaupungissa Jacobs suhtautui kriittisesti: kaupunkiin kuuluu oleellisesti tuntemattomien yhteisö. Menestyksekkäässä kaupungissa pitää voida kävellä kadulla, muukalaisten joukossa, mutta silti tuntea olonsa turvalliseksi. Jos turvallisuuden tunnetta ei ole, kyseisiä paikkoja käytetään vähemmän ja se tekee niistä vielä turvattomampia.
 
Jacobs puolusti kaupunkilaisten oikeutta toimia oman asuinympäristönsä parantamisen puolesta ja toimi myös itse paikallisen kaupunkitoiminnan organisaattorina New Yorkin Greenwich Villagessa.
 
Jane's Walk -kävelyjen ajankohdat 2013:
 
Helsinki la 4.5. klo 13.30, Lähtö: Lastenlinnantie 2 (Meilahti). Lisätietoja täällä.
Jyväskylä la 4.5. klo 13, Lähtö: Kauppakadun ja Asemakadun risteys. Lisätietoja täällä.
Tampere la 4.5. klo 13, Lähtö: Runoratsu-patsaalta, Savilinnankatu 4. Lisätietoja täällä.
Turku su 5.5. klo 13, Lähto: HUOM! MUUTTUNUT LÄHTÖPAIKKA: PIETARI BRAHEN PATSAS. Lisätietoja täällä.
 
Lisätietoja 
Pauliina Jalonen, 040 848 8753
 
 

Jane Jacobs: Parting Words (2007) from Diggable Monkey on Vimeo.