Djenebou Doumbia: Nyt ymmärrän kuinka tärkeää opiskelu on

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”4286″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”480″,”width”:”360″}}]]

Sinsibere-hankkeen naiset ovat yksimielisiä siitä, että koulutukset ovat olleet  osuuskuntatoiminnan tärkein hyöty.

”En ole käynyt päivääkään koulua, joten aikaisemmin en osannut lukea enkä kirjoittaa." kertoo 19-vuotias Djenebou Doumbia Safekoron kylästä. Lukutaitokoulutuksessa Sinsiberen hankekylien naiset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Intensiivisiä kursseja järjestetään kolmessa osassa joista jokainen osakoulutus kestää 15 päivää. Djenebou kokee luku- ja laskutaitokurssien olleen todella hyödyllisiä. ”Aion käyttää koulutuksessa oppimiani taitoja myyntituotteiden punnitsemiseen sekä muistiinpanojen ja osuuskunnan kokousten pöytäkirjojen kirjoittamiseen.” Djenebou punnitsee osuuskunnalle keräämänsä karitepähkinät joiden öljystä jalostetaan karitevoita sekä saippuaa. ”Nyt ymmärrän kuinka tärkeää opiskelu on. Haluan että 2-vuotias lapseni pääsee kouluun heti kun hän on kouluikäinen.”

Nuoret naiset ovat Sinsibere-osuuskunnan tulevaisuus

Djenebou on Sinsibere-osuuskunnan nuorin jäsen. Hänen aviomiehensä kannusti häntä liittymään osuuskunnan jäseneksi ja maksoi liittymismaksun. Aluksi Djenebou suhtautui osuuskuntaan hieman epäluuloisesti, sillä nuorena naisena hän on arvohierarkiassa vanhempien naisten alapuolella. ”Karitevoin työstäminen voiksi ja saippuaksi on rankkaa ja ikäni vuoksi joudun työskentelemään paljon. On luonnollista että joukon nuorimpana joudun usein vanhempien naisten käskytettäväksi. Aina en myöskään voi ilmaista mielipidettäni tai saada puheenvuoroa ikäni takia.”
Iästään huolimatta Djenebou on todella motivoitunut ja osallistuu aktiivisesti kaikkiin osuuskunnan toimintoihin. ”Tulevaisuuden haaveenani on päästä osuuskunnan hallituksen jäseneksi. Mutta minun täytyy kuitenkin hankkia kokemusta osuuskuntatoiminnasta vielä muutama vuosi ennen kuin koen olevani valmis kyseiseen tehtävään.”

Sinsibere-hankkeen joulun 2010 aineettomista lahjoista kertyi 2357,50 euroa. Lahjoituksilla katettiin vuonna 2011 järjestetty naisten lukutaitokoulutus ja lisäksi osa osuuskunnan naisten opintokäynnistä toisella karitevoiosuuskunnalla Malissa. Vierailu vahvisti naisten yhteishenkeä ja voimisti ajatusta itsenäisestä ja menestyksekkäästä osuuskunnasta.

 

Teksti ja kuvat: Alina Raiskila ja Linda Annala