Tältä planeetalta

Käsikirjoitus Anu Koskinen ja työryhmä. Ohjaus Anu Koskinen, koreografia Mikko Orpana, skenografia Elina Lifländer, äänet ja valot Kristian Ekholm ja Veronica Nuutinen. Kantaesitys Koko-teatterissa 3.2.2017. Esitys on osa Anu Koskisen taiteellista post doc -tutkimusta ”Foucault’n kanssa näyttämölle – Kuinka ruumiillistaa eko­katastrofi?” Teosta ovat tukemassa: Koneen Säätiö, Suomen Kulltturirahaston Uudenmaan rahasto sekä Taike.

Sirpa (Nora Rinne) etsii tapaansa olla ilmastonmuutoksessa, ja kohtaa eri hahmoihin joita esittävät Riku Korhonen ja Jaana Pesonen. Nämä tutustuttavat hänet seitsemään itsekäytäntöön (myös minäteknologia, Foucaultin käsite): suora toiminta, yksilllinen vastuu, vihreä kasvu, survivalismi, uhriutuminen, denialismi ja luontomystismi. Keskustelujen lisäksi nämä toimitavat myös koetaan ja tanssitaan.

Alussa Sirpa haluaa lähteä heti vauhdilla urotekoihin ympäristjärjestössä. Käytyään läpi monta eri tapaa toimia hän palaa ympäristöjärjestöön, aluksi vaan keittiöhommiin mutta saa sinne mukaan kumppaninsakin. Eli vähitellen ilmastotietoisuus leviää, mutta onko vauhti tarpeeksi nopea?

Vihreää kasvua lukuunottamatta mukaan valitut toimintatavat ovat kovin henkilökohtaisia. Poliittisen vaikuttamisen taso jää puuttumaan, vaikka poliittiset puolueet voikin jaoitella eri toimintamuotoihin. Sirpalle ehdotetaan hiilijalanjäljen testaamista, olisi mielenkiintoista jos näihin itsekäytäntöihin liittyisi nettitesti, sellainen josta naistenlehdetkin voisivat kirjoittaa ja joka saisi monet miettimään: miten minä olen ilmastonmuutoksessa?

Esitykset ovat Koko teatterissa, Hämeentie 3. Kello 19.
Helmikuussa: pe 3.2. (ensi-ilta), ke 8.2., pe 10.2., la 11.2., ma 13.2., ke 15.2., pe 17.2., la 18.2., ke 22.2., pe 24.2.
Maaliskuussa: ke 1.3., pe 3.3., la 4.3., ke 8.3., pe 10.3. ja la 11.3.
Lisätietoja ja lipunmyynti: http://www.kokoteatteri.fi/ohjelmisto/talta-planeetalta/
HS-arvostelu: http://www.hs.fi/kulttuuri/teatteriarvostelu/art-2000005075047.html

Dodo sai ostaa kuusi kutsuvieraslippua esitykseen ja olin itse ensi-illassa. //Maria