Oppimateriaali – unelmamatkoja hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Dodo ry ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry kannustavat koululaisia unelmoimaan hiilineutraalista tulevaisuudesta!

Hiilineutraalista yhteiskunnasta täytyy unelmoida, jotta se toteutuu. Mikään muutos ei ole mahdollinen, jos sitä ei ensin voi nähdä mielikuvissaan – tämä pätee niin henkilökohtaisiin kuin yhteiskunnallisiinkin muutoksiin. Dodo ry:n Unelmamatkoja hiilineutraaliin tulevaisuuteen -projektissa kerrotaan videoiden avulla monenlaisten ihmisten unelmista.

Hiilineutraalissa yhteiskunnassa ilmakehään päästetään vain sen verran hiilipäästöjä kuin yhteiskunta ja luonnonympäristöt pystyvät sitomaan hiiltä itseensä.

Tältä sivulta löydät helpot ohjeet 30-45 minuutin mittaisen unelmointituokion järjestämiseen yläkoulu- tai lukioikäisille nuorille. Ohjeet on laatinut BMOL ry Dodon materiaalien pohjalta. Materiaalit ovat vapaasti ja ilmaiseksi koulujen ja muiden kiinnostuneiden käytössä.

  1. Inspiroidu

Katsokaa inspiraatioksi yksi tai useampi parin minuutin mittainen video, joissa eri ikäiset suomalaiset kertovat omista hiilineutraaliin maailmaan liittyvistä unelmistaan. Videoita on tehty useista eri teemoista, mm. asuminen, liikkuminen, ruoka, tavara ja politiikka. Kaikki videot löytyvät täältä.

  1. Matkaoppaan ohjeet

Unelmointi ei aina ole ihan helppoa. Tällä äänitteellä (kesto 13 min.) matkaopas Elisa kertoo ohjeita omaan unelmamatkaasi. Matkaopas ohjaa kuvitteellista katsettasi erilaisiin mahdollisuuksiin hiilineutraalista tulevaisuudesta. Opetuskäytössä voit keskeyttää äänitteen kuuntelun jo kohtaan 11:48, sillä lopun ohjeet eivät aivan päde oppilasryhmille.

Äänite kannustaa tekemään unelmamatkan silmät kiinni, mutta keskittymistä voi helpottaa äänitteen kuunteleminen kynä kädessä piirtäen tai kirjoittaen ylös avainsanoja.

  1. Terveisiä hiilineutraalista tulevaisuudesta

Äänitteen kuuntelemisen jälkeen voit kirjoittaa kirjeen, kuvata videotervehdyksen tai kirjoittaa ja kuvittaa postikortin Unelmamatkaltasi.

  • Minkälaisia unelmia sinulle tuli mieleen Unelmamatkan aikana? Ne saattoivat liittyä vaikkapa asumiseen, liikkumiseen, ruokaan, tavaraan tai johonkin muuhun.
  • Entä keksitkö askeleita, joiden avulla unelmiesi hiilineutraaliin tulevaisuuteen on päästy?

Millä tavoin voisitte jakaa unelmanne opetusryhmän kesken tai koko koululle?

Hyvää matkaa!