Voisiko hävikkiruoka lyödä pysyvästi läpi?

Ruoan tuhlaaminen on luonnonvarojen tuhlaamista. Ruokahävikki nostaa syödyn ruuan hiilijalanjälkeä, kun tuotannossa, jakelussa ja valmistuksessa käytetyt luonnonvarat menevät hukkaan. Ruoka-aineet tulee siksi nähdä kokonaisvaltaisesti ja nostaa ruoan arvostusta niin, että hävikin minimoiminen on luonteva osa ruokakulttuuria sekä kotitalouksissa, teollisuudessa että ravintoloissa. Hävikkiruoka-ravintoloita on jo, mutta missä viipyy aiheen pysyvämpi läpilyönti? 

Hävikkiruoka ja ruokahävikin minimointi eivät ole uusia asioita. Hävikkireseptit ja vinkit raaka-aineiden kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen ovat tuttuja aiemmista kampanjoista, jotka ovat vedonneet erityisesti keski-ikäiseen kuluttajaan. Samalla kampanjoissa ollaan. Näissä piirteissä piileekin ehkä syy siihe miksi hävikkiruoka, jolla on aiheena suuri potentiaali, ei ole vielä lyönyt läpi suuremmaksi ruokatrendiksi. 

Hävikkiruoka saa voimaa yhteisöllisyydestä. Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingissä pilotoiva yhteisöjääkaappi antaa tilan, johon voi tuoda omat ylijäämäruokansa ja vastaavasti hakea täydennystä omaan jääkaappiinsa. Tämä samalla tukee ihmisten hyvinvointia ja sosiaalista vahvistamista: On kaikkien etu, että hävikkiruoasta poistuu (tähänkin asti turha) stigma sen myötä että sitä nähdään muuallakin kuin leipäjonoissa. Yhteisölliset hävikkiateriat, kuten Dodon Urban Dinner -konsepti keräävät tuttuja ja tuntemattomia yhteen nauttimaan hävikkiruoasta. 

Hävikkiruoka voi olla innovaatioiden lähde; uudelleenkäsiteltynä pilaantumisriskissä olevat tai jo pilaantuneet elintarvikkeet voi saada ei pelkästään uudelleen käyttökelpoisiksi, vaan jopa uuteen, herkullisempaan muotoon. Olemassa on jo myös ruokaa uudelleen puhdistavia, ekologisia teknologioita.

Lisäksi hävikkiruokan pariin uusia ihmisiä voi motivoida mahdollisuus oppia uutta esimerkiksi ruoan kasvattamisesta, verkostoituminen ja ruokahävikin ehkäisy ilmastotekona. Tämän takia Dodon Kaikki käyttöön -hävikkiruokahankkeen lähestymistapa aiheeseensa on luova, uutta kokeileva ja rohkea ja sen ensisijaisena kohderyhmänä ovat ruokajärjestelmämme rakentajat, nuoret aikuiset.

Hävikkiruoka-ainesten hyödyntäminen ei todellakaan tarvitse olla tylsää, vaan se voi olla luovaa, motivoivaa, hauskaa ja yhteisöllistä toimintaa. Hävikkiruuan hyödyntäminen on aktiivista kansalaistoimintaa, jossa rakennetaan kestävämpää huomisen ruokajärjestelmää. Tässä Dodo haluaa olla kärkijoukossa, siksi – #KaikkiKäyttöön. 

Kaikki käyttöön -kiertueen tapahtumat ovat käynnissä Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Tampereella. Osallistuminen on joko ilmaista tai edullista, tarjolla on hävikkiruokaa ja toinen toistaan mielenkiintoisempia ekskursioita ja puheenvuoroja. Tule mukaan! Tästä alkaa myös blogisarja, jossa erilaiset hävikkiruoka-aiheiset toimijat kirjoittavat aiheesta supermielenkiintoisista omista näkökulmistaan. Seuraa siis tätä sivua, ja myös somessa hashtagia #KaikkiKäyttöön!

Minna Sumelius

Hankepäällikkö, Dodo

Kaikki käyttöön -hävikkiruokahanke

Kirjoitus on ensimmäinen osa Kaikki käyttöön -hävikkiruokablogia, jonka puitteissa julkaisemme erilaisten hävikkiruokatoimijoiden kirjoituksia loppuvuoden 2021 ja vuoden 2022 aikana.