Vuoden 2000 Pääsiäissaari-palkinto Sauli Niinistölle ja valtiovarainministeriölle

Ympäristöjärjestö Dodo antaa Pääsiäissaari-palkinnon valtiovarainministeri Sauli Niinistölle ja valtiovarainministeriölle vuoden tahattomasta ympäristöteosta. Palkinnon perusteena on autoilua hillitsevä korkea bensiiniverotus.

Tieliikenteen kustannukset ja haitat yhteiskunnalle ovat yhä huomattavasti suuremmat kuin valtion saamat tulot autoilun verotuksesta. Katalysaattorit eivät poista hiilidioksidia. Suomessa tieliikenteen hiilidioksidipäästöt ovatkin tänä vuonna noin 11 miljoonaa tonnia. Lisäksi noin puolet autoilun kuluttamista luonnonvaroista tuhlaantuu muuten kuin polttoaineen kautta. Viimeisten 30 vuoden aikana Suomessa on kuollut tieliikenteessä noin 14 000 ihmistä ja vammautunut vielä useampia. Ajomäärien pienentäminen on tehokkain keino tieliikenteen haittojen vähentämiseksi.

Maaseutua pitää tukea, mutta bensiiniverotuksen alentaminen ei ole tehokas keino, koska suuri osa ajomatkoista tehdään kaupungeissa. Viime vuonna tahattomille ympäristöteoille annettava Pääsiäissaaripalkinto meni lakkoileville lennonjohtajille.