Ympäristöhallinnon alasajo etenee idässä

Venäjän uusi päällikkö Vladimir Putin pani heti tuulemaan maansa hallinnossa ja antoi mahtikäskyn redusoida ympäristöhallinto osaksi luonnonvarojen ministeriötä. Ympäristöministerin toimihan oli ehditty saneerata ulos jo Jeltsinin kaudella.

Teko tuntuu symbolisesti melko merkittävältä ainakin näin länsieurooppalaisesta näkökulmasta, kun muistelee, miten ympäristöhallinnon kehittäminen on kytkeytynyt ympäristöongelmien laajempaan yhteiskunnalliseen tunnustamiseen. Kukaan ei tietenkään vielä tiedä, mikä on hallinnonuudistuksen vaikutus pitkällä tähtäimellä itse ympäristön tilaan. Jotain positiivista teosta kuitenkin seurasi: eurooppalainen lehdistö kiinnitti taas hetkeksi huomionsa Venäjän ympäristöongelmiin.

Myös Virossa ympäristöhallinnon asema on joutunut laskusuhdanteeseen

Kohti EU-jäsenyyttä porskuttavassa Virossa levittää hallituksen ympäristöministeri Heiki Kranich jatkuvasti melko kummaa sanaa kansalle.

Eräässä puheessa oli ministeri ilmoittanut pitävänsä ympäristöveroja yhtenä ekoterrorismin muotona. EU:n ympäristödirektiivien toteuttamisen hän on ilmoittanut käyvän kohtalokkaaksi Viron talouskasvulle ja muun muassa linjannut, että Saarenmaan lehtoniittyjä ja orkideaketoja pitää suojella “niin vähän kuin suinkin mahdollista”. Syystäkin ovat paikalliset ympäristöjärjestöt viestittäneet huolestuneisuuttaan eurooppalaisille yhteistyökumppaneilleen.

No, ministeri puolestaan on ilmoittanut, että veljeily ulkomaisten järjestöjen kanssa on oman pesän likaamista. Ainakin Brysselissä ovat karvat ehtineet nousta pystyyn ja näillä näkymin EU:n ruotsalainen ympäristökomissaari Margot Wahlström peruu syksyksi suunnittelemansa vierailun Viroon. Nähtäväksi jää, minkä merkityksen EU antaa lopullisissa jäsenyysneuvotteluissa ympäristöasioille. Lisää Viron ympäristöuutisia osoitteesta http://www.greengate.ee.

Oma maa mansikkä

Mallia ympäristöministerin toiminnasta voi tietenkin tulla ottamaan EU-maasta nimeltä Suomi, jossa ympäristöministeri ilmoitti halukkuutensa laskea bensiiniveroa, kunhan vastikkeeksi päästään tekemään lehmänkauppoja energiaverojen järkeistämisestä. Ministerin johtaman puolueen hallitus tukee esitystä.