Drontti 2/00 julkaistu

Drontti 2/00 on Dodon 5-vuotisjuhlanumero, jonka teemana on moraali. Drontti on Dodo ry:n ja Dodo HYY ry:n jäsenlehti, jota julkaistaan vuosittain neljä numeroa.

”Oikeastaan moraalista ei kannattaisi puhua yhtään mitään. Sitä ovat aina käyttäneet kaiken maailman moralistit omien valtapyyteidensä edistämiseen. Tällaiset tyypit eivät lopulta koskaan tunnu olevan tilanteen tasalla oikein minkään asian suhteen.

Moraali on asia, jota loppujen lopuksi ei kovin usein tarvita. Ihmiset toimivat – ainakin yleensä – perinnäistapojen, lakien ja niitä isompien periaatteiden, kuten ihmisoikeuksien mukaan. Silloin, kun näissä ilmenee jotain häikkää, on moraali tarpeen.

Voidaan ajatella esimerkkinä ihmisen kloonausta. Jos se on laillisesti oikein, se ei välttämättä ole moraalisesti oikein. Mutta jos se ei ole moraalisesti oikein, ei sen pitäisi olla laillisestikaan. Lainhan pitäisi vastata moraalia.”

(ote pt. Ville Hartikaisen pääkirjoituksesta)