Ympäristöjärjestö Dodo vaatii jäniksiä kuriin

18.07.2000

Syntymäpäiviään tiistaina 18.7. Furuvikin huvilalla Helsingin Laajasalossa juhliva ympäristöjärjestö Dodo on esittänyt akateemisten keskustelupiiriensä tuella laaditun viisivuotisjulkilausumansa. Niin kauan kuin ympäristöä saa pilata ilmaiseksi tai halvalla, kuluttajat ja yritykset eivät vähennä saastuttamista tosissaan. Dodo muistuttaa muiden ”siipeilevän” sinun kustannuksellasi. Kaikkien on osallistuva maapallon parannustalkoisiin. Dodo myös kehottaa kaupunkilaisia ottamaan oman kaupunkinsa haltuun ja vaikuttamaan sen kehitykseen.

Jänistätkö sinäkin?

Kansalaisella on omistusoikeus elinympäristöönsä. Meistä jokaisen on syytä suhtautua ympäristöön kuin sijoitukseen. Omaisuuttaan ei kannata myydä halvalla eikä sitä kannata väärinkäyttää. Muut matkustavat jäniksinä sinun ympäristölläsi. Dodo kehottaa reagoimaan.

Niin kauan kuin ympäristöystävällisyyden vaiva ja hinta kohdistuvat kuluttajalle ja hyödyt jakautuvat kaikille muillekin, ympäristön pilaamista vältetään yhtä paljon kuin ilmaisen tavaran hakemista kaupasta. Dodo -Tulevaisuuden elävä luonto ry:n mielestä kuluttajan uhrautuminen ei riitä, tarvitaan myös suurempia tekoja. Taloustieteilijät ovat jo lähes vuosisadan pitäneet saasteveroja itsestään selvänä ratkaisuna ympäristöongelmiin. Dodo kehottaa nyt kansalaisia vaatimaan poliitikkojakin ottamaan tämän itsestäänselvyyden käyttöön. Ihmiset arvostavat asioita, joilla on rahallinen arvo. Dodo vaatii ympäristölle kookasta hintalappua haittaverojen muodossa.

Normaalisti, jos tuhoaa toisen omaisuutta, on valmis korvaamaan vahingot. Pesäpallon lentäessä naapurin täytekakkuun jokainen meistä kokee velvollisuudekseen pyytää anteeksi ja osallistua ainakin jälkien siivoamiseen. Miksi näin ei ole ympäristönkin kohdalla, Dodo kysyy. Yhteisen omaisuuden väärinkäyttäjät selviävät kuin koira veräjästä.

Kaupungit kasvavat

Kaupungistuminen voimistuu. Urbaaniin elämäntapaan kuuluu ratikalla ja metrolla ajaminen, rullaluistelu ja pyöräily. Autolla jo valmiiksi tukkoisaan keskustaan tunkeminen on varsin kehittymätöntä kaupunkikulttuuria. Kaupunkilaisuuden kokemuksia ei synny yksin liikennevaloissa. Ilman toimivaa joukkoliikennettä ja sen aktiivista käyttöä koko kaupunkirakenne särkyy.

Kaupunkilainen osaa myös nauttia lähiympäristöstään. Oma mansikkapaikan voi löytää helposti ja ympäristöystävällisesti kävelymatkan päästä. Aktiiviseen kaupunkilaisuuteen kuuluu myös vaikuttaminen. Dodo kehottaa muistamaan, että myös kaupunki voi olla ihmisen ihannepaikka elää. Sen kehittämistä toiveiden mukaiseksi pitää vain muistaa vaatia, jatkuvasti, itsepäisesti ja perustelluin mielipitein. Kaupunki kehittyy aina jonkun mielipiteiden mukaan. Taloyhtiössä ja kaupunginosayhdistyksessä pääsee mukaan oman lähiympäristön kehittämiseen ja konkreettiset tulokset näkyvät nopeasti. Kylmältä tuntuvan kaupungin lämmön löytää aktivoitumalla vapaa-ajalla.

Pelkät kaupungit eivät riitä

Kaupunkilaiset rakastavat valinnanvapautta ja ovat tottuneet siihen. He valitsevat kulutuskäyttäytymisellään tulevaisuudessa myös maaseudun elämäntavan. Dodo muistuttaa, että ruoka ei tule ruokakaupasta, vaan pellolta. Ostamalla kotimaisia kasviksia tai tukemalla kotimaista käsityöläisyyttä pidetään koko Suomi elinvoimaisena.

Elinvoimaisuuden ehto on myös toimiva julkisen liikenteen verkko. Kuitenkin linja-auto- ja junaliikenteen aikataulut harventuvat jatkuvasti ja VR on ilmoittanut luopuvansa makuuvaunuista. Jotta muuallakin kuin kasvukeskuksissa asuminen säilyy mielekkäänä, on julkisten liikenneyhteyksien rappioituminen estettävä. Dodo vaatii panostamista koko maan kattavaan julkiseen liikenteeseen.

Tommi Laitio
Dodo ry, projektisihteeri
050 563 4950