Ekovalintojen vaikutukset tuotava lähemmäksi kuluttajaa

19.07.2000

Tutkija, entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto sanoi 18.7. ympäristöjärjestö Dodon viisivuotissyntymäpäivien yhteydessä järjestetyssä seminaarissa ympäristöasioiden kehittyneen viimeisen viiden vuoden aikana sellaiseen suuntaan, jota ei kukaan voinut ennustaa. Ongelmien globaaliuden tiedostaminen on johtanut tilanteeseen, jossa esim. ilmastokysymyksissä Suomen ja Tonga-saarten edut ovat yhteiset. Haaviston mukaan ympäristöasiat tarvitsevat edistyäkseen sekä tiukkoja kansainvälisiä sopimuksia että vahvaa paikallista tukea.

Hän kritisoi puheenvuorossaan länsimaisen kyynistä ajattelutapaa, jonka mukaan asioita voidaan edistää täällä, mutta kehitysmaissa vastaava ei ole mahdollista. Pekka Haavisto sanoi kehitysyhteistyössä havainneensa, että monissa ns. kehitysmaissa suhde rajoituksiin tai reunaehtoihin on usein luonnollisempi, koska konkreettiset ympäristöhaitat näkyvät huonomman sadon tai karjan sairastelun muodossa. Juuri tuomalla ympäristövalintojen vaikutukset näkyviin kuluttajalle länsimaissakin kannustaisi ”oikean” suuntaiseen toimintaan.

Tampereen yliopiston professori Tapio Varis muistutti, etteivät media tai koulutus ole arvotyhjiöitä. Jos muutosta asenteissa ja sitä kautta toiminnassa halutaan, on koulutus ensiarvoisen tärkeää. Miina Äkkijyrkkä kaipasi lapsille tervettä luontosuhdetta ja -tietoa. Elämysten kautta luodaan halu vaikuttaa omaan ympäristöön. ”Näppi- ja fläppitietoa” yhdistelemällä saadaan toimiva kokonaisuus aikaan, totesi Dodon Pauli Saloranta.

Suomessa ja suomalaisissa vallitseva legalistinen moraalikäsitys tuo hankaluutensa ympäristöasioille. Suurin osa suomalaisista uskoo ja toimii vasta, kun valtio lailla tai asetuksella ohjaa toimimaan tietyllä tavalla. Helppoja väyliä esimerkiksi luomutuotteiden ostamiseen tai ekologisesti kestävämmän sähkön käyttöön on, mutta massat lähtevät liikkeelle vasta, kun siihen pakotetaan, tuskaili Aleksi Neuvonen Dodosta.

Seminaarin yleiseksi keskusteluaiheeksi nousi tunne etulinjassa marssimisesta ja ns. kyynikkojen kohtaamisesta. Haaviston mukaan omista pyrkimyksistä ei tule luopua sen vuoksi, että on ihmisiä, joilla ei ole lainkaan maailman parantamiseen tähtääviä pyrkimyksiä.

———

Lisätiedot ja valokuvat:

Tommi Laitio
Dodo ry, projektisihteeri
GSM 050 563 4950