Tarvitsemmeko toisenkin maapallon?

Jos jokainen tällä hetkellä elävä ihminen kuluttaisi luonnonvaroja ja osallistuisi hiilidioksidipäästöihin samalla volyymilla kuin kuka tahansa meistä rikkaiden teollisuusmaiden asukkaista, tarvittaisiin ainakin kaksi maapalloa, on WWF:n tämän vuoden Living Planet Reportin karu viesti. Maapallon metsien, makeanveden ja merien ekosysteemit ovat köyhtyneet kolmanneksella viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Kuluttajien tarvitsemien luonnonvarojen tuottamiseen ja ihmiskunnan tupruttaman hiilidioksidin sitomiseen tarvittava alue on puolestaan kaksinkertaistunut vuoden 1961arvoon verrattuna.

WWF:n raportissa on laskettu ensimmäisen kerran koko ihmiskunnan globaaleille ekosysteemeille aiheuttama paine ns. ekologisen jalanjäljen avulla. Kansainvälisen WWF:n puheenjohtaja Ruud Lubbers toivoo, että raporttia käytettäisiin avuksi vuoden 2001Göteborgin kokouksessa Kestävyysstrategian muodostamisessa EU-maille sekä maailman johtajien Rio +10 -konferenssissa vuonna 2002. ”Ekologinen jalanjälki osoittaa meille luonnon tuottavuuden rajat. Se on hyödyllinen väline kestävyyden mittaamisessa ja seuraamisessa”, kommentoi Lubbers.

Vuoden 1970 ja 1999 välillä metsät köyhtyivät 12, makeanveden ekosysteemit 50 ja meriekosysteemit 35 prosentilla. Pahimmin nämä vaikutukset ilmenevät sekä trooppisella että eteläisen pallonpuoliskon lauhkealla vyöhykkeellä. Jonathan Loh, Living Planet Reportin toimittaja toteaa: ”Tropiikin luonnon hyvinvoinnin rappeutumisesta ovat vastuussa kuluttajat pohjoisen pallonpuoliskon lauhkean vyöhykkeen rikkaissa valtioissa.”

WWF:n raportti löytyy webistä osoitteessa http://www.wwf.org