Monien harvinaisten lajien sukupuuttoa saattavat vauhdittaa niihin ihmisistä tarttuneet taudit. Ihmisten oleskelu aiemmin asumattomilla alueilla kiihdyttää myös uusien vrusten siirtymistä eläimistä ihmisiin. Tämä ”patogeeninen saaste” ihmisten ja eläinten välillä on paljastunut suojeluhankkeiden pahaksi uhkaksi. Suuressa vaarassa ihmisten tautien osalta ovat lähes kaikki kädelliset. Tunnetuin tapaus tähän asti on sattunut Tansaniassa, jossa simpanssit saivat ihmisiltä poliotartunnan. Lähes kaikki kädelliset ovat erittäin uhanalaisia. Onkin arvioitu, että esimerkiksi vuorigorillakanta, johon kuuluu noin 400 yksilöä, saattaisi tuhkarokkoepidemian sattuessa tuhoutua täysin.
Perinteisesti on ajateltu elinympäristöjen tuhoutumisen ja kemiallisten saasteiden uhkaavan biodiversiteettiä kaikkein eniten. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että patogeenien siirtyminen ihmisestä ja hänen kotieläimistään villieläinkantoihin on muodostumassa pahimmaksi uhkaksi uhanalaisten populaatioiden pienennyttyä. Esimerkiksi Intian leijonia ja tiikereitä uhkaavat paikallisten koirien virustaudit.
Mutta eivät ainoastaan villieläimet ole uhattuina. Niiden taudit voivat myöskin siirtyä ihmisiin. Patogeenista saastumista tutkineet tieteilijät esittävät, että odotettavissa on uusia aidsin tapaisia, miljoonien ihmisten henkeä uhkaavia epidemioita.
Ainoa keino ehkäistä tai ainakin vähentää patogeenista saastumista on pitää ihmiset ja villieläimet toisistaan erillään. Tutkijat ovatkin ilmoittaneet tiukasti, että joillakin eläimillä pitäisi olla ihmisten kanssa paljon vähemmän tekemisissä kuin ne on pakotettu olemaan. Tämä on syytä pitää mielessä, mikäli luontomatkailu alkaa himottaa.
Lähde: envirolink