Myös arktisella alueella pian aukko otsonikerroksessa

Brittiläinen tiedemies Jonathan Shanklin varoittaa, että arktisen alueen yläpuolella voidaan pian havaita samanlainen aukko otsonikerroksessa kuin Antarktiksella. Shanklin on yksi kolmesta tieteilijästä, jotka ensimmäisinä havaitsivat Etelämantereen yllä olevan aukon vuonna 1985.

Shanklinin mukaan maan otsonikerros jäähtyy, mikä vaikeuttaa sen palautumista. Jäähtyminen on osittain seurausta otsonikerroksen ohenemisesta itsestään. Kun ohentunut otsonikerros ei enää pysäytä auringon UV-säteilyä entiseen tapaan, se jäähtyy. Jäähtyminen puolestaan kiihdyttää kerroksen ohenemista edelleen. Stratosfäärin kylmenemisessä merkittävä osuus on myös ilmastonmuutoksella. Samalla kun alailmakehä lämpenee, kylmenee yläilmakehä.

Shanklinin mukaan voidaan odottaa, että kahdenkymmenen vuoden kuluessa Pohjoisnavan ympärille on muodostunut samansuuruinen aukko otsonikerrokseen kuin Antarktiksen yllä on nyt. Tänä vuonna Antarktiksen yllä oleva aukko on ylettynyt jo Falklandin saarille ja osiin Etelä-Amerikkaa; pääosa sen kattamasta alueesta on kuitenkin asumatonta. Mikäli samansuuruinen aukko sijaitsisi arktisella alueella, sen vaikutuspiiriin joutuisivat useat hyvin tiheästi asutetut Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan osat.

Vaikka otsonikerrosta tuhoavat kemikaalit eivät enää lisäännykään ilmakehässä, otsonikerroksen tuhoutumisen voidaan odottaa jatkuvan vielä kymmeniä vuosia.

Lähde: BBC