Erimielisyyksiä ydinvoimakansanäänestyksestä

Erimielisyyksiä ydinvoimakansanäänestyksestä

Ympäristöministeri Satu Hassi ehdotti lauantaina vihreän liiton valtuuskunnassa, että ydinvoiman lisärakentamisesta tulisi järjestää kansanäänestys. Sunnuntaina pääministeri Paavo Lipponen torjui ehdotuksen Ylen radio-ohjelmassa. Nyt Hassi on saanut tukea eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tytti Isohookana-Asunmaalta. Ydinvoimakeskustelu on nostanut Suomen näkyvästi myös kansainvälisten uutispalvelujen ympäristösivuille.


Lauantaina Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Satu Hassi vaati vihreän liiton valtusskunnassa kansanäänestyksen järjestämistä ydinvoiman lisärakentamisesta. Vaatimuksensa tueksi Hassi esitti Helsingin Sanomissa perjantaina julkaistun kyselyn , jonka mukaan 70 prosenttia suomalaisista haluaisi päättää asiasta kansanäänestyksellä.

Sunnuntaina pääministeri Lipponen torjui Hassin ehdotuksen sanoen, että kansa on valinnut eduskuntaan edustajansa, joihin pitäisi luottaa tällaisten päätösten suhteen. Lipposen mukaan voisimme aivan yhtä hyvin kysyä, tarvitaanko kansanäänestystä myös muissakin asioissa, kuten sen päättämiseksi, pitäisikö meidän jatkaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä entiseen tapaan ja voimistaa siten kasvihuoneilmiötä.

Tänään maanantaina asia sai uuden käänteen Tytti Isohookana-Asunmaan ihmetellessä Oulussa pitämässään puheessa Lipposen sunnuntaisia ydinvoimakommentteja. Hänestä Hassin ehdotus kansanäänestyksestä on perusteltu, sillä ydinvoiman rakentaminen on laaja ja moniuloitteinen asia. Vaikka eduskunta pystyisikin päättämään asian, hänen mukaansa tarvitaan laajaa kansalaiskeskustelua. Näin suuressa asiassa myös kansanäänestys olisi paikallaan.

Kansainvälisten uutistoimistojen ympäristösivuilla Suomen muista EU-maista poikkeava linja herättää ihmetystä. Suomalaista tilannetta kuvaavissa raporteissa siteerataankin usein EU:n ympärsitökomissaari Margot Wallströmin antamaa kommenttia, jossa hän ilmoittaa ydinenergian olevan sopimaton ratkaisu maailmanlaajuisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. ”Minun mielestäni meidän tulee etsiä kestäviä ratkaisuja, ja mikäli aiheutamme valtavan jäteongelman, se ei ole kestävää”, sanoi Wahlström perjantaina.

Lähde: HS, Reuters