USA:n sota huumeita vastaan uhkaa Kolumbian luontoa

Yhdysvaltain Kolumbiassa toteuttama myrkytysohjelma uhkaa herkkiä ekosysteemejä ja alkuperäiskulttuureja Amazonin alueella. Ohjelma pyrkii tuhoamaan kokaiinia ja muita kasveja, joita käytetään huumeiden valmistuksessa. Kriitikoiden mukaan ohjelma tuhoaa myös hyötykasveja, luonnon kasvillisuutta ja eläimiä. Lentokoneista ruiskutetut myrkyt aiheuttavat myös terveyshaittoja alueen ihmisille.

Luonnonsuojelujärjestöt vertaavat kampanjaa Agent Orange –myrkyn aiheuttamaan tuhoon Vietnamissa, jossa ekosysteemit eivät koskaan toipuneet myrkytyksistä. Vaikka Kolumbian myrkytystoimenpiteet hoitaakin paikallinen poliisi ja sotavoimat, Yhdysvallat toimittaa ohjelmaan lentokoneet, polttoaineen ja saattohelikopterit.

Ohjelmassa käytetään yhdysvaltalaisen Monsanton Roundup -herbisidiä. Yhdiste ei ole selektiivinen eli riittävän suurina annoksina se tappaa kaikki kasvit. Tähänastiset ruiskutukset eivät juurikaan ole vaikuttaneet kokaiinin vientiin USA:n markkinoille. Silti Kolumbian viranomaiset ovat Yhdysvaltain pyynnöstä aloittamassa uudet ruiskutuskierrokset, jotka tällä kertaa kohdistetaan maan eteläosan Putymaoon. Kun ruiskutukset joulukuussa aloitetaan, jopa 10 000 ihmistä saattaa joutua lähtemään kodeistaan.

Ruiskutukset suoritetaan lentokoneista, jotka lentävät korkealla metsien yläpuolella. Tämä lisää todennäköisyyttä, että myös alueet, joilla ei kasva huumekasveja, myrkyttyvät. Kriitikot arvioivat, että jokaista ruiskutettua kokaiinihehtaaria kohti myrkyttyy kaksi hehtaaria metsää. On myös pelättävissä, että yhteisöt, jotka tällä hetkellä kasvattavat laittomia kasveja, siirtyvät myrkytysten vuoksi yhä syvemmälle viidakkoon raivaamaan uusia viljelmiä ja pahentavat näin alueen ympäristöongelmia entisestään.

Lähde: Environment News Service

Lisätietoa: http://www.usfumigation.org