Maailman ensimmäinen kaupallinen aaltovoimala toiminnassa

Maailman ensimmäinen kaupallinen aaltovoimala toiminnassa

Maailman ensimmäinen kaupallinen aaltovoimala yhdistettiin Ison-Britannian jakeluverkkoon. Islayn saarella Skotlannin länsirannikolla toimiva aaltovoimala tuottaa 500 kilowattia energiaa ilman kasvihuonekaasupäästöjä. Voimala tuottaa energian 400 paikalliselle taloudelle.


Aaltovoimalan nimi on LIMPET (Land Installed Marine Power Energy Transformer), ja sen kehittelyn takana ovat WAWEGEN ja Belfastin Queen’s University. Hanketta tuki rahallisesti EU. Belfastin Queen’s University avasi Islaylle vuonna 1990 pienen aaltovoiman tutkimusaseman, jonka menestyksekkyys johti LIMPET-projektin kehittämiseen.

LIMPET-aaltovoimalan etuina ovat päästöttömyyden lisäksi edullinen sähkö, paikallisuus ja 60 vuoden odotettu toimintaikä minimivalvonnalla ja -huollolla. ”Tämä on tärkeä päivä kaikille projektiin alusta asti osallistuneille: nähdä uuden uusiutuvan energian lähteen saavuttavan tämän tason. LIMPET todistaa, että valtameristä voidaan kerätä energiaa kaupallisesti”, hehkutti voimalan avautuessa EU:n palveluksessa oleva Philippe Schild.
Lähde: ENS Environmental News Service