Vakava epäonnistuminen Haagissa

Lauantaina puoliltapäivin ympäristöjärjestöt romauttivat viikko sitten neuvottelijoiden kannustamiseksi rakennetun hiekkasäkkipadon neuvottelukeskuksen edessä olevaan suihkulähteeseen ja syyttivät kokousväkeä: ”You’ve sunk the world”. Romahdus kuvaakin aamupäivän tunnelmia myös kokouskeskuksen sisällä varsin sattuvasti.

Yli yön kestäneissä neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen ilmastosopimuksen yksityiskohdista ja lauantaiaamuna oli ehkä kaikkien yllätykseksikin todettava kokouksen epäonnistuneen. Kaksi viikkoa lähes yötä päivää neuvotelleiden delegaattien kasvoilta on luettavissa samanaikainen pettymys ja ihmetys: kuinkas tässä nyt näin pääsi käymään. Koko viikon kestänyt luottamus viimehetkillä saavutettavaan lopputulokseen, kuten Kiotossa, on hetkessä romahtanut. Nähtäväksi jää miten tämä vaikuttaa jatkoneuvottelujen luonteeseen: alkaako molemminpuolinen syyttely vai aloitetaanko rakentava valmistautuminen toukokuuksi sovittuun seuraavaan tapaamiseen.

Erimielisiä olivat pääasiassa Euroopan Unioni ja USA. EU:n oli vaikea hyväksyä USA:n nielulaskentatapaa, joka olisi sallinut sen kuitata merkittävästi päästöjään maatalousmaan ja metsien hoidolla. Yön tunteina USA oli tehnyt vastatarjouksen, johon EU ei aamulla, useiden mielestä ”kyennyt” saamaan aikaan yksimielistä vastausta. Toisaalta taas USA on omilla tarjouksillaan jarrutellut asioiden etenemistä koko viikon ja siirtänyt ratkaisevat neuvottelut viimeiseen yöhön. Myös muut ns. sateenvarjoryhmän maat, etenkin Japani, Kanada, Australia ja Venäjä ovat olleet etenkin ydinvoiman ja nielujen hyväksymisessä osaksi joustomekanismeja jatkuvasti eri mieltä EU:n kanssa.

Pettyneen enemmistön vastapainoksi Haagista poistuu varmasti myös tyytyväisiä öljyteollisuuden ja öljyntuottajamaiden edustajia. Etenkin Saudi Arabian edustaja Mohammed Al-Saban, jolle ympäristöjärjestöt eilen antoivat elinikäisen tunnustuksen ilmastoneuvottelujen jarruttamisesta, voi palata kotiin kansainvälisen politiikan sankarina.