Maailmanlaajuinen kansanliike Attac sai ensimmäisen alajärjestönsä Pohjoismaihin, kun Ruotsin Attac perustettiin 6.-7.1. Attac on Ranskassa vuonna 1998 perustettu liike, joka vaatii maailmankauppaan demokraattisempia pelisääntöjä.
Attac on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailmaa. Toimintaa liikkeellä on 18 maassa. Suurin Attacin osasto toimii Brasiliassa. Myös Ruotsissa kiinnostus toimintaan on ollut huomattavaa. 6.1. järjestetyt mm. globalisaatiota ja uusliberalismia käsitelleet seminaarit keräsivät yli tuhat kuulijaa.
Attacin jäsenistöön kuuluu sekä maallikkoja että asiantuntijoita, järjestöjä ja Ranskassa myös lehtiä. Toimintamuotoja ovat mielenosoitusten lisäksi esimerkiksi asiantuntijaverkostot ja näiden ehdotuksia pohtivat opintopiirit.
Tavoitteena Attacilla on murtaa uusliberaali hegemonia. Liike vaatii demokratian ja solidaarisuuden vahvistamista. Ranskan Attac tiivistää tavoitteensa kuuteen: Tobin-vero on otettava käyttöön kaikessa valuuttakaupassa, WTO:n kauppapolitiikan sääntöjä on muutettava, kolmannen maailman velat on mitätöitävä, veroparatiisit on hävitettävä, eläkerahastojen varoilla spekulointi on lopetettava ja geenimanipuloidun ruoan valmistaminen on lopetettava. Eri maiden Attac-järjestöt ovat painottaneet tavoitteitaan hiukan eri tavoin. Esimerkiksi Ruotsiin perustettu Attac ei ole ottanut kantaa ruoan geenimuunteluun.
Ruotsin Attacin perustaminen ajoitettiin Ruotsin EU:n puheenjohtajakauden alkuun. Liike pyrkii olemaan maan puolivuotisen puheenjohtajakauden näkyvästi esillä. Suomeen Attacin rantautuminen on aloitettu sähköpostilistan perustamisella. Listalle voi liittyä osoitteessa: http://www.attac.kaapeli.fi/.
Lähde: Viikkoviesti