Pelasta kiivi – syö se!

Ainoa tapa pelastaa Uuden-Seelannin kansallinen symboli, lentokyvytön kiivi, on syödä se, toteaa australialainen, yksityistä Environmental Sanctuaries -ryhmää johtava John Warmsley. Hänen mukaansa uhanalaiset lajit, kuten kiivi, voidaan pelastaa sukupuutolta ainoastaan kaupallisen tarhauksen avulla.

”Jos olisimme tilanteessa, jossa jokainen perhe voisi syödä kiivin sunnuntailounaaksi, niin emmekö olisi silloin ratkaisseet ongelman”, toteaa Warmsley.

Kiivitarhaus ei kuitenkaan ole saanut vastakaikua Uuden-Seelannin ympäristöhallinnosta. ”Tarkoituksemme on säilyttää kiivi luonnossa eikä perustaa kiivituotantoa”, huomauttaa ympäristönsuojelusta vastaava johtaja Keith Johnston.

Aiemmin maorit ja eurooppalaiset uudisasukkaat käyttivät tätä lentokyvytöntä lintua ravintonaan, mutta nykyisin suurin uhka kiiveille ovat Uuteen-Seelantiin tuodut vierasperäiset saalistajat. Noin 95 prosenttia kiivin poikasista kuolee kärppien ja kissojen hampaisiin ennen puolen vuoden ikää.

Nykyään Uudessa-Seelannissa on kiivejä jäljellä noin 75 000 ja jos nykyinen vähenemistahti jatkuu, niin asiantuntijoiden mukaan kiivien määrä putoaa 50 000 yksilöön vuonna 2006.

Lähde: Reuters