Energiansäästö ei ole pimeässä värjöttelyä

Suurin osa tyypillisen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä tulee energiankulutuksesta. Näin kertoi Harri Valpola Energiansäästöpalvelu ESPAsta Dodo ry:n Ekokuluttaja 2001 -tapahtuman yhteydessä järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Käyttämiimme tavaroihin ja palveluihin on sitoutunut niin paljon energiaa, että tämän epäsuoran energiankäytön osuus on noin puolet kaikesta käyttämästämme energiasta.

Energiansäästöpalveluja yrityksille tarjoavan ESPAn toimitusjohtajan mukaan energian säästössä ei ole kyse värjöttelystä kylmässä ja pimeässä. ”Tämä käsitys lienee lähtenyt liikkeelle siitä, että on säästetty väärässä paikassa”, totesi Valpola. Oikein toteutetuilla säästötoimenpiteillä on teollisuusyrityksissä saatu energiankulutusta laskemaan joissakin tapauksissa jopa 50 %. Tavallisesti säästöpotentiaali yrityksissä on 10-20 %:n luokkaa.

Taloa rakentaessaan voi säästää oikeassa paikassa sijoittamalla hiukan
enemmän rahaa talon eristykseen, kertoi VTT:llä ns. matalaenergiataloja tutkinut Pekka Leppänen. Matalaenergiatalo kuluttaa vain noin puolet normaalin pientalon lämmitykseen tarvittavasta energiasta.

Itsekin matalaenergiatalossa asuvan Leppäsen mukaan talon 3 % tavanomaista suuremmat rakennuskustannukset maksavat itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Samalla asukkaat saavat alusta pitäen nauttia normaalia paremmasta asumismukavuudesta ja sisäilmasta.

Matalaenergiataloja on nyt saatavana myös valmiina talopaketteina.
Motivan julkistaman Motivoittaja -suunnittelukilpailun tuloksena esiteltiin vastikään kahdeksan pientaloa, jotka ovat energiankulutukseltaan huomattavasti tavanomaisia taloja parempia. (Lisätietoja: http://www.motiva.fi/tiedotteetjatapahtumat/)

Kotitalouksien energiansäästöstä alustaneen Kirsti Kärkkäisen mukaan
merkittävimpiä säästöjä saadaan kodeissa aikaan järkevällä vedenkulutuksella, laskemalla liian korkeita sisälämpötiloja sekä kiinnittämällä huomiota kylmälaitteiden sähkönkulutukseen. ”Uusien kylmälaitteiden sähkönkulutus on vain noin puolet kymmenen vuotta vanhojen mallien kulutuksesta”, kertoi Kärkkäinen. Sähkölaitteita ostaessaan on syytä kiinnittää huomiota niiden energiamerkintöihin. Vähiten energiaa käyttävät laitteet kuuluvat A-luokkaan ja ne on merkitty vihreällä värillä.