Koskematon sademetsä-alue Kongon tasavallassa säästyy hakkuilta

Kongon hallituksen ja Congolaise Industrielle des Bois (CIB) -nimisen yksityisen metsäyhtiön kesken solmitussa sopimuksessa CIB luovutti hakkuuoikeutensa 160 km2 alueeseen, joka sijaitsee Kongon syrjäisessä pohjoisosassa. Alueen oikeudet siirtyivät valtiolle, joka päätti liittää sen jo olemassa olevaan kansallispuistoon.

Goualogo Triangle-nimisellä alueella asustaa tiheästi simpansseja, norsuja, gorilloja, eri apinalajeja ja muita isoja nisäkkäitä. Lisäksi alueella on valtavia mahonki- ja muiden arvokkaiden puiden alueita.

Sopimuksen osapuolet sanoivat tämän olleen ensimmäinen kerta, kun Afrikkalainen metsäyhtiö vapaaehtoisesti luovuttaa hakkuuoikeuksiaan suojelun nimissä. CIB oli vuokrannut alueen Kongon hallitukselta aiemmin.

Sopimuksen taustalla vaikutti myös Amerikkalainen ympäristöjärjestö Wildlife Conservation Society (WCS), joka järjesti johdettuja tutkimusmatkoja alueelle yhteistyössä metsäyhtiön kanssa. Nämä matkat vakuuttivat niin tutkijat kuin myös metsäyhtiön alueen suojelutarpeesta.

Metsätalousministeri Henri Djombo sanoi, että suojelupäätös ei välttämättä ollut tappioksi.”Oikeastaan se on investointi tulevaisuuteen, joka voi tulla pitämään sisällään eko-turismia ja tieteellistä tutkimusta. Uhraus tänään on selvä investointi tulevaisuuteen.”

Lähteet:Reuters ja Wildlife Conservation Society