Ympäristöjärjestöt tiedottavat Bonnista: Raportti nro.2

Maanantaina Bonnissa alkaneissa YK:n ilmastoneuvotteluissa vaihdetaan tänään päälle isompi vaihde, kun ministerit saapuvat kokouksen korkean tason osuuteen.

Ympäristöjärjestöt katsovat, että ministerien tarmo tulee tarpeeseen, sillä neuvottelut ovat ensimmäisen kolmen päivän ajan junnanneet paikallaan, jopa luisuneet taaksepäin. Esimerkiksi paljon keskustelua herättäneitä joustomekanismeja koskevissa neuvotteluissa kaikki vaihtoehdot ovat edelleen auki ja valtiot ovat kaivaneet koipussista vanhoja kantojaan.

Viime syksynä Haagissa epäonnisesti päättyneessä ilmastokokouksessa oltiin jo vähällä päästä sopuun. Kokouksen puheenjohtaja, Hollannin ympäristöministeri Jan Pronk on Haagin jälkeenkin etsinyt kompromissia ja yrittänyt tehdä neuvotteluehdotuksia, jotka sopisivat mahdollisimman monelle.

”Maailman valtioilla ei ole varaa hypätä aikakoneeseen ja palata Haagia edeltäneeseen aikaan, vaan siellä ja sen jälkeen saavutetut edistysaskeleet on ulosmitattava täysimääräisinä”, kertoo Bonnissa neuvotteluja seuraava Simo Kyllönen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Kioton pöytäkirja on niin laaja ja monimutkainen kokonaisuus, että harva uskoo valtioiden pääsevän Bonnissa yksimielisyyteen kaikista yksityiskohdista. Jotta valtiot voisivat kuitenkin alkaa sopimuksen ratifioinnin ja pöytäkirja astuisi voimaan, on tärkeä sopia suurimmista kiistakysymyksistä.

Kokouksen vaikeimmat pulmat ovat:
· nielut: kuinka paljon valtiot voivat laskea hyväkseen metsien ja maaperän sitomaa hiiltä?
· mekanismit: kuinka suuren osuuden päästötavoitteestaan valtiot voivat hoitaa ostamalla päästöoikeuksia muilta mailta tai rahoittamalla ilmastohankkeita rajojensa ulkopuolellä
· rahoitus: kuinka paljon teollisuusmaiden pitäisi tukea kehitysmaiden sopeutumista ilmastonmuutoksen haittavaikutuksiin?

”Maailmasta tuskin löytyy maata, jonka kansalaisista suurin osa ei kannattaisi Kioton pöytäkirjaa. Bonnissa voidaan saavuttaa kunnon lopputulos. Nyt on sovittava pöytäkirjan keskeisestä sisällöstä – teknisiin yksityiskohtiin ennätetään palata myöhemminkin”, uskoo Bonnissa Suomen WWF:ää edustava Sami Wilkman.

Kioton pöytäkirjan toteutuksesta ja säännöistä on neuvoteltu nyt jo neljä vuotta. Viime aikoina muutamat poliitikot ovat ehdottaneet neuvottelujen lykkäämistä edelleen Marokon Marrakeshissä syksyllä pidettävään ilmastokokoukseen, jos Bonnissa ei edetä tarpeeksi. ”Emme voi ottaa aikalisää toisensa perään siinä toivossa, että ratkaisu tuodaan joskus tarjottimella. Valtioiden on sovittava Kioton pöytäkirjasta Bonnissa, ratifioitava sopimus ja alettava toteuttaa päästövähennyksiä viipymättä. Ilmastonmuutos ei odota”, toteaa Maan ystävien Oras Tynkkynen niin ikään Bonnista.


Lisätietoja Bonnissa:
Theo Kurten, Luonto-Liitto, puh. +358-50-526 0123
Simo Kyllönen, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. +358-50-343 6049
Oras Tynkkynen, Maan ystävät, puh. +358-40-588 2594
Sami Wilkman, Suomen WWF, puh. +358-400-849 477