Liikenne ja voimalinjat metsäkanalintujen uhkina


Huolestuttavin tilanne on Etelä-Suomessa, missä esimerkiksi metsot ovat vähentyneet pitkästä rauhoituskaudesta huolimatta, sanoo erikoistutkija Timo Helle Metsäntutkimuslaitokselta.


Hänen mukaansa liikenteessä kuolee arviolta yksi metso miljoonaa ajokilometriä kohti. Se tekee nykyisellä 42 miljardin kilometrin ajosuoritteella 42 000 lintua, Helle kertoi tiistaina Mikkelissä pidetyillä Riistapäivillä.


Valtaosa liikenteessä kuolevista metsoista on pesintäänsä valmistautuvia naaraita, jotka ovat populaation kannalta arvokkaimpia.


Rovaniemen maalaiskunnassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että liikenne on koppeloiden surmaajana toisella sijalla petojen jälkeen.Myös korkeajännitelinjat ja ojat uhkina


Kanalintukantaa rajoittavat myös korkeajännitelinjat, joiden vaikutuksia on tutkittu yksityiskohtaisesti Norjassa.


Kun norjalaistutkimuksen tuloksia sovelletaan Suomen oloihin, voimalinjojen voidaan arvioida tappaneen enimmillään noin 160 000 kanalintua, Helle kertoo.


Yhtä tappavia olivat puhelinlinjat 1970-luvun alussa, jolloin niiden määrä oli huipussaan.


Lisäksi metsäkanalintuja kuolee suo-ojiin, joita on kaivettu Suomessa vuoden 1960 jälkeen. Ojat sijoittuvat usein kanalintujen parhaille poikuemaille kangasmaan ja suon reunoihin.


Helteen mukaan kanalintujen poikasten hukkumisesta ojiin on runsaasti havaintoja, mutta arvioita lukumääristä on mahdoton esittää.Lähde:STT/YLE