Tehokas neuvottelutaktiikka yhä kateissa kestävän kehityksen toimintaohjelman työstössä

2.4.2002


Kestävän kehityksen huippukokouksen kolmannen valmisteluistunnon fokus on yhä kateissa: kuluvan viikon aikana pitäisi syntymän toimintaohjelma elokuussa pidettävälle huippukokoukselle mutta toistaiseksi neuvottelujen pohjana toimiva paperi on vielä aivan levällään. Neuvotteluissa keskustellaan yhä aiempien ehdotusten detaljeista ja sanamuodoista. Asetetuista tavoitteista huolimatta ei olla kyetty keskittymään konkreettisten uusien kestävän kehityksen toimien nimeämiseen.


Tiistaisissa keskusteluissa saatiin käsiteltyä köyhyyden poistamista ja ympäristöterveyttä koskevat osiot loppuun ja edettiin neuvottelemaan kestävistä tuotanto- ja kulutustavoista sekä kestävän kehityksen toimeenpanoon liittyvistä tekijöistä. On kuitenkin melko selvää, ettei näidenkään teemojen osalta päästy lähellekään lopullista muotoilua: tekstiä on yksinkertaisesti aivan liikaa eikä keskeinen asia erotu. Esimerkiksi Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei heidän edustajansa tule korkeimman tason huippukokouksessa allekirjoittamaan laveaa, useiden kymmenien sivujen toimintaohjelmaa.


Nykyisellä neuvottelutahdilla saatetaan keskustelujen pohjana oleva ns. puheenjohtajan paperi saada käsiteltyä loppuun torstain aikana. Sen jälkeen on odotettavissa sihteeristön työstämä uusi ehdotus. Nähtäväksi jää, kuinka rohkeasti tuota versio on prosessoitu eteenpäin eli voisiko se jo toimia neuvoteltavana ehdotuksena lopulliseksi toimintaohjelmaksi.


Joka tapauksessa näyttää selvältä, että toimintaohjelman työstämistä tullaan jossain muodossa jatkamaan neljännessä ja viimeisessä valmistelukokouksessa Balilla touko-kesäkuun vaihteessa. Alun perin Balilla piti keskittyä ministeritasolla keskustelemaan huippukokouksen poliittisessa julistuksesta.


Turhautumisen merkkejä ilmassa


Yleisesti ottaen tunnelma New Yorkin valmistelukokouksessa on varsin turhautunut. Kaikki tietävät, että nyt edetään liian hitaasti ja käynnissä olevat keskustelut ovat lähinnä ajan hukkaa. Silti toimiin neuvottelutaktiikan muuttamiseksi ei näemmä kyetä ryhtymään.


Tällä viikolla piti keskustella myös kansainvälisen kestävän kehityksen hallinnon uudistamisesta. Aihe on tärkeä siinäkin mielessä, että sen kautta määräytyy myös se, miten kansainvälisellä tasolla edetään Johannesburgin jälkeen. Aiheesta ei päästä kuitenkaan keskustelemaan tänäänkään. Nyt odottamassa oleva luonnostelma on sekin varsin keskeneräinen sisältäen suuren joukon sisäisiä ristiriitaisuuksia ja päällekkäisyyksiä. Ikävä kyllä tilanne suosii niitä maita, jotka haluavat pitää kestävän kehityksen toimet kahdenvälisissä toimissa ja alueellisissa sopimuksissa eivätkä näin ollen ole valmiita hyväksymään kansainvälistä työohjelmaa.


Bonosta nyt kestävän kehityksen apulaispääsihteeri?


Täällä on myös levinnyt huhu, että kestävän kehityksen komiteasta vastaava YK:n apulaispääsihteeri, intialainen Nitin Desai, olisi saamassa seuraajakseen Johannesburgin jälkeen kehitysmaiden velkakampanjassa kunnostautuneen Bonon. Parhaiten U2:n vokalistina tunnetun irlantilaisen Bonon valintaa tukee se, ettei näin tärkeitä asioita kuulemma voida jättää poliitikkojen ajettavaksi. Mitä todennäköisimmin kyse on kuitenkin puhtaasta aprillipilasta.


Aleksi Neuvonen
New York 3.4.2002


Aiemmat raportit New Yorkin valmistelukokouksesta: