Ympäristöstä peräisin oleva estrogeeni vaikuttaa miesten hedelmällisyteen

Professori Lynn Fraser Lontoon Kings Collegesta kertoi vastikään pidetyssä hedelmällisyystutkijoiden konferenssissa, että hiirillä tehdyt kokeet osoittavat estrogeenin vaikuttavan siittiöiden hedelmöityskykyyn. Siittiöt aktivoituvat poikkeavan varhain, eivät enää välttämättä kykene hedelmöittämään munasolua.Vaikka tutkimus tehtiin hiirillä, Fraser kollegoineen arvelee, että estrogeenillä on sama vaikutus myös ihmisen sittiöihin. Ympäristöestrogeenejä löytyy mm. soijasta, maaleista, liuottimista ja torjunta-aineista. Luontaisia estrogeeneja löytyy kehosta.Fraser ja hänen tutkimusryhmänsä selvittivät kolmen ympäristöestrogeenin ja yhden luontaisen estrogeenin vaikutusta hiiren siittiöihin. Ympäristöperäiset estrogeenit olivat vaikutukseltaan voimakastehoisempia kuin luontaiset. Periaatteessa estrogeenit voisivat vaikuttaa hedelmällisyyteen myönteisesti, mutta se ei tähänastisten tutkimusten perusteella näin ei välttämättä ole.Hedelmättömyysongelmia kohtaa noin joka kuudes pari. Noin 40 % johtuu yksinomaan miehestä, toiset 40 % yksinomaan naisesta.


Lähteet:Planet Ark ja ENS-News