Johannesburg: Ministereillä nyt mahdollisuudet läpimurtoon

Torstaina, samaan aikaan kun ministerineuvottelut alkoivat, päätyivät virkamiesneuvottelijat siirtää suuren joukon toimintaohjelma vaikeimmista kappaleista poliittiselle tasolle. Aloite tähän tuli EU:lta, joka ehdotti poliittiseen pakettiin seuraaviin teemoihin liittyviä aloitteita: Rion periaatteet, hyvän hallinnon periaatteet, ihmisoikeudet, viemäröinti, Maailman solidaarisuusrahasto, energia, kymmenen vuoden työohjelma tuotanto- ja kulutustavoista, kauppa ja rahoitus, luonnonvarat, Kioton sopimuksen ratifioinnin korostaminen, globaalit julkishyödykkeet, sosiaalinen ulottuvuus, kumppanuusaloitteiden periaatteet ja globalisaatio. Osaa näistä on kuitenkin vielä perjantaina ja lauantaina työstetty eteenpäin erilaajuisissa virkamiesneuvotteluissa.


Tänään lauantaina on odoteltu läpimurtoa tuotanto- ja kulutustapaohjelmasta ja biodiversiteetistä. Mitään varmaa on mahdotonta sanoa. Vastaavassa tilanteessa, jossa läpimurron on pitänyt tulla, ollaan oltu jo valmistelukokouksissa.


Mielenilmaukset vaisuja


Lauantailta odotettiin myös laajoja mielenosoituksia. Etukäteen oli tiedossa, että ainakin kolme eri ryhmää marssisi kaduilla: paikalliset paikalliset ANC ja kommunistipuolue, maattomat ja Palestiinan valtion perustamista vaativat. Reitin oli tarkoitus kulkea Alexandran kaupunginosasta kokouspaikalle Sandtoniin. Lopulta osallistujamäärä oli odotettua paljon pienempi, vain 8000 ihmistä. Teiden varsilla seisoi sen verran poliisin ja armeijan panssariautoja, että ilmeiset levottomuuksiakin odotettiin.


Beyond Johannesburg


Perjantaina järjestettiin virallisen oheistapahtuman statuksen saanut Beyond Johannesburg -seminaari, jonka takana olivat Suomen ulkoministeriö ja presidentti Ahtisaaren toimisto. Tilaisuudella oli tarkoitus markkinoida Helsingissä joulukuussa järjestettävää Helsinki Conference 2002 – Searching for Global Partnership, jonka tavoitteena on pohtia globaalia hallintoa.


Beyond Johannesburg ei, huolimatta nimekkäistä puhujista (Martti Ahtisaari, Suvi-Anne Siimes, Etelä-Afrikan parlamentin puhemies Frene Ginwala, johtaja Martin Khor Third World Networkista), onnistunut esittämään juurikaa näkemyksiä siitä, mitä seuraa Johannesburgin huippukokouksen jälkeen. Niin puhujat kuin yleisöpuheenvuorotkin keskittyivät lähinnä luettelemaan nykyisiä globalisaatioon liittyviä ongelmia tai jopa mainostamaan omia hankkeitaan. Yleisesti tunnelmaa hallitsi visiottomuus. Ehkä Helsingissä ylletään tasokkaampaan tulokseen?


Poliittinen julistus antaa odottaa itseään


Kestävän kehityksen toimintaohjelman valmistumisen venyminen on lykännyt huippukokouksen poliittisen julistuksesta neuvottelemista. Virallista luonnosta, jonka tekemisestä on vastannut Etelä-Afrikka, ei ole vielä tuotu julkisuuteen.


Alkuviikosta eri maat esittävät omat ehdotuksensa julistukseen. Julistus on sikäli tärkeä, että parhaimmillaan se voi ilmaista suurelle yleisölle huippukokouksen hengen ja näin viedä kestävän kehityksen viestiä eteenpäin.


Jätimme YK-liiton Jussi Honkasen kanssa Suomen valtuuskunnalle koskien poliittista julistusta, jossa ehdotettiin ihmisten eettisen vastuun korostamista luonnosta ja sen asukkaista. Olen varsin toiveikas, että tämä ehdotus etenee valtuuskunnan viralliseen esitykseen. Lopullinen julistus on sitten aivan eri juttu. Nyt tärkeintä on, että tämä ajatus lähtee leviämään.


Aleksi Neuvonen 31.8.2002


Johannesburg, Etelä-Afrikka