Johannesburg: Poliitikkojen puheet nostattavat tunnelmaa

Päivän päämiespuheissa toistettiin yhä uudelleen välttämättömyyttä avata kauppa kehitysmaiden tuotteille teollisuusmaiden maataloustukiaisia karsimalla. Asia mainittiin niin kehitysmaiden vaatimuksissa kuin teollisuusmaiden lupauksissakin. Tämä oli outoa siihen nähden, että juuri viikonloppuna oli päätettyä olla etenemättä tämän asian suhteen tämän kokouksen puitteissa. Niinpä Belgian kuninga keräsikin pisteet kotiin vetämällä yhteen aiempia puheenvuoroja ja ehdotti, että asia mainitaan poliittisessa julistuksessa. Epäilen, että näin ei käy.


Kehitysmaiden suunnalta on toistettu Rion julistuksessa mainitun yhteisen mutta eriytetyn vastuun periaatteet realisoimista. Kovimmat sanat asetti Namibian Sam Nujoma, joka ilmoitti, että valkoinen mies vei afrikkalaisia orjiksi ympäri maailmaa ja nyt on näiden samojen kansojen aika auttaa korjaamaan aiheuttamansa vahingot.


Puheenvuorot jatkuvat huomenna ja keskiviikkona. Tasavallan presidentti Tarja Halonen piti puheensa tänään iltapäivällä.


Aleksi Neuvonen 2.9.2002


Johannesburg, Etelä-Afrikka