Biodiversiteetin lisääntyminen ei aina hyväksi

Joulukuun American Naturalist –lehdessä julkaistu tutkimus käsittelee valtamerisaarten kasviston ja eläimistön kehitystä. Saaret ovat hyviä tutkimusympäristöjä, koska ne ovat ympäristöstään erillisiä alueita, joilla lajiston muutokset on helppo määritellä tarkasti.


Artikkelin mukaan saarilla on ollut massiivisia maalintujen sukupuuttoja – jotkut saaret ovat menettäneet yli puolet kotoperäisistä lajeistaan. Näillä samoilla saarilla on kuitenkin eksoottisten – so. alueen ulkopuolelta peräisin olevien – lintulajien määrä lisääntynyt, jolloin lajien kokonaismäärä on pysynyt suhteellisen muuttumattomana.


Artikkelin laatijoiden mukaan on mahdollista, että kehitys käy kohti tilannetta, jossa samat lajit vallitsisivat kaikkialla. Tämä on epätoivottavaa.


Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa kasvilajien määrä on kaksinkertaistunut 2000:sta 4000:een. Tällainen kehitys ei ole välttämättä hyvä asia: näin suuri lajiston muuttuminen voi ennakoida ekosysteemin toimintahäiriöitä tai kotoperäisten lajien tulevia sukupuuttoja. Biodiversiteetin lisääntymisen vaikutus ekosysteemien toimintaan onkin tärkeä tutkimusalue tulevaisuudessa.


Lähde: http://www.sciencedaily.com/releases/2002/12/021211083244.htm