Kodin odottavat sähkölaitteet kuluttavat jopa käyttöä enemmän

Vaikka sähkölaitteet olisi kytketty pois päältä ja off-asennossa, laitteet kuluttavat aina sähköä, kun pistoke on seinässä. Tätä kulutusta kutsutaan valmius- tai standby kulutukseksi. Vuotuinen valmiustilan (standby) kulutus on 170 ? 530 kWh/asunto, ja sen osuus kotitalouksien kokonaissähkönkulutuksesta on 1 ? 25 %. Valmiustilan kulutus kasvaa kaiken aikaa, kun yhä useammissa laitteissa on valmiustila-ominaisuuksia, kerrotaan Työtehoseurasta.

Suurin osa valmiustilan kulutuksesta syntyy kotitalouksissa erilaisista kulutuselektroniikkalaitteista, kuten televisiot, satelliittilähetysten vastaanottimet ja puhelinvastaajat. Laitteissa, joita käytetään vähän ja jotka ovat valmiustilassa muun ajan, valmiustilan sähkönkulutus on käytön aiheuttamaa kulutusta suurempi. Esimerkiksi videon sähkönkulutuksesta yli 80 % on valmiustilan kulutusta, jos sen standby-teho on 8 W ja käyttöaika 1,5 h/vrk. Poikkeuksen laitteista tekee televisio, josta virta häviää, kun laite suljetaan virtakytkimestä.

Kotitalouskoneissa valmiustilan kulutusta aiheuttavat muun muassa kello, ajastimet, näytöt ja sähköiset turvajärjestelmät. Harva tietää, että esimerkiksi turvajärjestelmällä varustettu tiskikone kuluttaa sähköä silloinkin kun se ei pese astioita.

Vuonna 2000 kulutuselektroniikkalaitteiden valmiustilan kulutuksen arvioitiin olleen Suomessa lähes 500 GWh eli lähes puolet kulutuselektroniikkalaitteiden kokonaiskulutuksesta.

Toistaiseksi energiatehokkaita ratkaisuja käytetään vielä nykyään vain muuten keskimääräistä kalliimmissa laitteissa, vaikka energiatehokas tekniikka ei ole kovin kallista, eikä aiheuta kalliimpaa myyntihintaa. Kulutuselektroniikan ostotilanteessa kuluttajan valintaa helpottaa GEEA:n energiamerkki. Se myönnetään laitteille, joiden valmiustilan kulutus on alhainen.

Kotitalouskoneissa korkea valmiustilan kulutus aiheutuu huonosta suunnittelusta. Esimerkiksi uusissa mikroaaltouuneissa on malleja, joista kellonäyttö voidaan ohjelmoida pois käytöstä ja siten välttää valmiustilan kulutusta.

Kotitalouskoneiden valmiustilan kulutuksien vertaaminen ei ole mahdollista valintatilanteessa, sillä niiden energiamerkissä ei vielä huomioida lainkaan koneiden valmiustilan sähkönkulutusta.


lähde: Työtehoseura www.tts.fi tai Climtech-ohjelman sivuilta
www.climtech.vtt.fi