EU on kieltämässä eläinkokeet siirtymäajan jälkeen

Laki kieltää myös uusien eläimillä testatujen kosmetiikkatuotteitten myymisen EU:n alueella. Osa vaikeasti korvattavista testeistä sallitaan kuitenkin ainakin vuoteen 2013 saakka.



Direktiivi on pitkällisen väännön tulos. EU-parlamentti on puuhannut kosmetiikan eläinkoekieltoa jo 1980-luvulta saakka. Nyt hyväksytty laki on EU:n parlamentin ja hallitusten marraskuussa syntyneen kompromissin tulos.



Eläinsuojelijoitten mukaan EU on ottanut askeleen oikeaan suuntaan, mutta siirtymäaika on kohtuuttoman pitkä. Kokeet pitäisi lopettaa heti. Markkinoilla on jo testattuja tuotteita ja kosmetiikan raaka-aineita valtavat määrät. Vuoteen 2013 sallittavien testien joukossa on eläimille erityisen tuskallisia ja haitallisia kokeita. Vuosittain EU:ssa kuolee noin 40 00 eläintä kosmetiikan testauksen takia.



EU-maista Iso-Britannia, Hollanti ja Itävalta ovat jo aiemmin kieltäneet kosmetiikan eläinkokeet mutta sallineet eläimillä testatun kosmetiikan myynnin alueellaan. Suurimpia testaajamaita ovat Italia ja Ranska.




LÄHTEET:


CNN


Reuters, AFP/YLE Ympäristö